Det kristne dialogsenteret Tao Fong Shan i Hongkong hadde porselensverksted i over femti år. Dette motivet, der Paulus blir firt ned fra bymuren i Damaskus, er trolig malt i 1950-årene. (Foto: Areopagos)

Fant porselensskatt i et skur i Hongkong

Ernst Harbakk kom med unik historisk gave reddet av kona. 

Denne uken dukket Ernst Harbakk opp på Areopagos sitt hovedkontor i Oslo sentrum med en stor pappeske. I denne hadde den tidligere superintendenten (direktøren) på Tao Fong Shan i Hongkong med en stor samling vakre og sjeldne dekorfat av porselen i ulike størrelser. Alle er håndmalt på det gamle porselensverkstedet på Tao Fong Shan.

Porselensverksted for tidligere munker

Det vakre kristne senteret bygget i kinesisk klosterstil på toppen av en ås i Hongkong, ble opprettet som et misjons- og dialogsenter av Karl Ludvig Reichelt i 1930. En del av buddhist- og taoistmunkene som kom i kontakt med senteret, ble kristne og slo seg ned der. Mens noen av dem ville studere teologi og bli prester, trengte andre et praktisk yrke for å livnære seg. Resultatet ble en slags yrkesskole og porselensmalingsverksted på senteret. Det var i full drift få år etter Andre verdenskrig, helt fram til begynnelsen av 2000-tallet. De siste årene har Tao Fong Shan solgt porselen malt i Fastlands-Kina.  

Ernst Harbakk med sin gave til Areopagos: håndmalt porselen fra Hongkong. (Foto: Areopagos)

Bibelske motiver malt i kinesisk tradisjon

– Dette er fra Lukasevangeliet, og dette er fra Matteus, sier Harbakk mens han bøyer seg ned og leser et par påmalte bibelvers på flytende kinesisk. Fat med bibelske motiver var en viktig del av produksjonen, men også andre motiver ble malt. Han tror at disse arbeidene er fra 1950-tallet og tidlig 60-tall. 

– En del av motivene er helt annerledes enn de som har blitt laget de senere årene. Noen av dem er særlig godt utført, ikke minst de som viser arbeid på rismarkene. Det ser man på glasuren og brenningen, sier porselens-kjenneren. 

Fant porselenet i et gammelt skur

Ernst Harbakk arbeidet på Tao Fong Shan i perioden 1983-1992, sammen med kona Kari. Kort tid før de skulle avslutte arbeidet i 1992, fant hun en mengde gammelt porselen i et skur på Tao Fong Shans område. Alt skulle kastes. 

– Det var Kari som sørget for at disse fatene ble reddet. Hun fant porselenet og fikk et godt utvalg fraktet til Norge, for å ta vare på det for ettertiden. Det er veldig viktig for meg å få frem at det er hennes fortjeneste, sier ektemannen. Hun døde i 2014, og mange husker henne for en helt unik Kina-kompetanse

Porselensarbeider fra Tao Fong Shans verksted i 1950-årene. En del av motivene er fra bibelfortellinger. (Foto: Areopagos)

Viktig historisk arv 

Nå gir Harbakk samlingen med 29 fat til Areopagos, og direktør Raag Rolfsen er svært takknemlig. 

– Det er en stor glede å ta i mot denne gaven, og det er vesentlig at vi sørger for at den blir tatt godt vare på. Dette er jo en viktig del av vår arv, sier Rolfsen. Han synes det er særlig spennende å få den akkurat nå, siden Tao Fong Shan har fått donert en porselensovn og nylig at har startet opp igjen produksjon av porselen der. De har også laget en historisk utstilling om porselensproduksjonen, som er blitt omtalt i ulike medier i Hongkong. 

Direktør Raag Rolfsen tar i mot porselenssamlingen fra Ernst Harbakk på vegne av Areopagos. (Foto: Areopagos)

Ekteparet Harbakk var begge ansatt i Buddhistmisjonen, det tidligere navnet på Areopagos, og senere i stiftelsen Areopagos helt fram til de gikk av med pensjon. Gjennom hele arbeidslivet hadde de ansvar for et bredt arbeid i Kina og Hongkong. I 2009 fikk de tildelt Kongens fortjenestemedalje for hver sin individuelle innsats for misjon og kirke. 

 

 

 

Gjør en forskjell

 

 

Bottom