Jubileum og ny bok

Praksisnettverket Etter Kristus fylte 10 år, og ga i den forbindelse ut ny bok. 

Praksisnettverket Etter Kristus, som har vært et arbeid under Areopagos siden 2016, fylte 10 år høsten 2019. I november feiret de med brask og bram, med hele fem arrangementer på tre dager. Prest i Areopagos og leder av Etter Kristus, Stian Kilde Aarebrot, startet det hele under navnet Substans.

Jesusdojo

– Det begynte med at Gunhild og jeg som nygifte flytta til San Francisco for ett år, forteller Stian. – Litt tilfeldig kom vi i kontakt med et lite fellesskap som kalte seg ReImagine. De skulle akkurat til å gå i gang med noe de kalte Jesus Dojo, om moderne slaveri. Jeg ante ikke hva noen av begrepene innebar egentlig, men folka i fellesskapet virka så bra at vi bare tok sjansen på å slenge oss med. Det har jeg ikke akkurat angra på.

En jesusdojo er en type kurs som går over fire til åtte samlinger, der øvelsene og praktiseringen mellom samlingene – eller eksperimentene, som de gjerne kaller det – er essensielle for opplegget.

– Eksperimentene er alltid inspirert av noe Jesus sa eller gjorde. Så oversetter vi det til vår tid. Ordet dojo er japansk og betyr «stedet for veien», og brukes i dag ofte om gymmen der en lærer og trener kampsport. Greia er at det å gå i lære hos Jesus kanskje burde ligne litt mindre på en lesesal og litt mer på en gymsal.

Praktisk tilnærming

– Hva var det med jesusdojoen som gjorde at du ville prøve det ut i Norge?

– Det var først og fremst det sterke praksisfokuset. Nå bare gjør vi det, liksom! Jeg husker fra første samlinga at vi leste en passasje fra Bibelen, der Jesus på sett og vis leser opp programerklæringa si om at «Herrens ånd er over meg, for han har salvet meg til å sette undertrykte fri og at fanger skal få sin frihet» og så videre. Jeg var så vant til at det neste som skulle skje på en sånn samling var å diskutere teksten, eller at noen skulle holde en lang preken ut i fra teksten. Men isteden tok lederen, Mark Scandrette, ordet og sa «nå har vi lest om Jesus som kom for å sette mennesker fri. Nå er det vår tur.» Og resten av samlinga, og de neste seks samlingene, og ikke minst mye tid mellom samlingene, brukte vi på akkurat det.

De lærte at det finnes 30 millioner slaver i verden i dag, og snakket om hvordan man kan gjøre noe med det. – Noen lette opp massasjestudioer, som hadde mange tegn på at det kunne være sex-slaver involvert, og endte de opp med å spane på stedet i flere døgn, forteller Stian. Fram mot hver samling fastet de fra mat i 24 timer. – Det var første gang jeg fikk prøve faste som en solidaritetshandling. Og det gjorde virkelig noe med oss.

Substans

Stian bestemte seg for å begynne å teste ut jesusdojo-konseptet i norsk kontekst, den første var i menigheten Sub Church i 2009. Ganske raskt kom det mange utenfra menigheten for å bli med, og i løpet av et par år ble det bestemt å koble Sub Church og Substans fra hverandre, slik at arbeidet lettere kunne spres til andre menigheter. Etter et par år uten noen formelle samarbeidpartnere, valgte Areopagos og Substans, som det fremdeles het, å samarbeide om enkelte arrangementer. – Flørten ble til fast følge, og så gifta vi oss i 2016, sier Stian.

Veiarbeid

I forbindelse med jubileet ga Etter Kristus ut boken Veiarbeid – å følge Jesus, ett eksperiment av gangen (Luther 2019). Den er en enkel og praktisk innføring i hvordan kristen gudstro kan få konsekvenser i hverdagen, og hvordan en enkelt kan gå i gang med å teste ut jesusdojoer selv. Boken er skrevet av både de som har utviklet og ledet jesusdojoer og deltakere, blant annet artist Maria Solheim, prest Ingrid Nyhus og programleder Jan-Erik Larssen. Til jubileet kom Lisa og Mark Scandrette fra ReImagine i San Francisco og ledet både seminar og en mini jesusdojo

Følg med på etterkristus.no og Facebook for nye kurs og seminarer. 

 

Gjør en forskjell

 

 

Bottom