Jubileum og ny bok

Praksisnettverket Etter Kristus fyller 10 år, og gir i den forbindelse ut ny bok. 

JUBILEUM OG NY BOK

Praksisnettverket Etter Kristus, som har vært et arbeid innunder Areopagos siden 2016, fyller i høst 10 år. Helgen 8.-10. november feirer de med brask og bram, med helefem arrangementer på tre dager. Prest i Areopagos og leder av Etter Kristus, Stian Kilde Aarebrot, startet det hele for 10 år siden, under navnet Substans.

– Det begynte med at Gunhild og jeg som nygifte flytta til San Francisco for ett år, forteller Stian. – Litt tilfeldig kom vi i kontakt med et lite fellesskap som kalte seg ReImagine. De skulle akkurat til å gå i gang med noe de kalte Jesus Dojo, om moderne slaveri. Jeg ante ikke hva noen av begrepene innebar egentlig, men folka i fellesskapet virka så bra, at vi bare tok sjansen på å slenge oss med. Det har jeg ikke akkurat angra på.

En jesusdojo er en type kurs som går over fire til åtte samlinger, der øvelsene og praktiseringen mellom samlingene – eller eksperimentene, som de gjerne kaller det – er essensielle for opplegget.

– Eksperimentene er alltid inspirert av noe Jesus sa eller gjorde. Så oversetter vi det til vår tid. Ordet dojo er japansk og betyr «stedet for veien», og brukes i dag ofte om gymmen der en lærer og trener kampsport. Greia er at det å gå i læra hos Jesus kanskje burde ligne litt mindre på en lesesal og litt mer på en gymsal.

– Hva var det med jesusdojoen som gjorde at du ville prøve det ut i Norge?

– Det var først og fremst det sterke praksisfokuset. Nå bare gjør vi det, liksom! Jeg husker fra første samlinga, at vi leste en passasje fra Bibelen, der Jesus på sett og vis leser opp programerklæringa si, om at «Herrens ånd er over meg, for han har salvet meg til å sette undertrykte fri og at fanger skal få sin frihet» og så videre. Jeg var så vant til at det neste som skulle skje på en sånn samling var at vi skulle snakke om og diskutere teksten, eller at noen skulle holde en lang preken ut i fra teksten. Men isteden tok lederen, Mark Scandrette, ordet og sa «nå har vi lest om Jesus som kom for å sette mennesker fri. Nå er det vår tur.» Og resten av samlinga, og de neste seks samlingene, og ikke minst mye tid mellom samlingene, brukte vi på akkurat det. Vi lærte om at det finnes 30 millioner slaver i verden i dag, og hvordan vi kan bidra til å gjøre noe med akkurat det. Og så gjorde vi ting. Noen lette opp massasjestudioer, som hadde mange tegn på at det kunne være sex-slaver involvert. Og så endte de opp med å spane på stedet i flere døgn. Og så fastet vi fra mat 24 timer inn mot hver samling. Det var første gang jeg fikk prøve faste som en solidaritetshandling. Og det gjorde virkelig noe med oss.

Stian bestemte seg for å begynne å teste ut jesusdojo-konseptet i norsk kontekst, og den første gikk av stabelen i menigheten Sub Church i 2009. Ganske raskt kom det mange utenfra menigheten for å bli med, og i løpet av et par år ble det bestemt å koble Sub Church og Substans fra hverandre, slik at arbeidet lettere kunne spres til andre menigheter. Etter et par år uten noen formelle samarbeidpartnere, valgte Areopagos og Substans, som det fremdeles het, å begynne å samarbeide om enkelte arrangementer. – Flørten ble til fast følge, og så gifta vi oss i 2016, sier Stian.

I forbindelse med jubileet slipper Etter Kristus boken Veiarbeid – å følge Jesus, ett eksperiment av gangen (Luther 2019). Den er en enkel og praktisk innføring i hvordan kristen gudstro kan få konsekvenser i hverdagen, og hvordan en enkelt kan gå i gang med å teste ut jesusdojoer selv. Boken er ført i pennen av både de som har utviklet og ledet jesusdojoer og deltakere, blant annet artist Maria Solheim, prest Ingrid Nyhus og programleder Jan-Erik Larssen. Slippfesten er ett av helgens fem arrangementer, lørdag 9. november kl 19.30, i lokalene til Sub Church. Lisa og Mark Scandrette fra ReImagine i San Francisco tar del i feiringen gjennom helgen, og skal selv lede både en seminarkveld og en mini jesusdojo

Følg med på etterkristus.no og Facebook for nye kurs og seminarer. 

 

Gjør en forskjell

 

 

Bottom