I studio sitter Ingrid Nyhus, Arne Christian Konradsen og Maria Bjørdal Lervik. (Foto: Kristianne O. Marøy)

Kulturmisjonen

Areopagos er ute med en podkast for deg som liker å lese. 

Endelig er Kulturmisjonen lansert, et program om bøker, religion og kultur.

– Det er gøy å være på lufta med et prosjekt vi har gledet oss til å vise verden. Vi mener at vi har noe interessant å si om den kulturen folk flest snakker om i aviser og på kulturhus. Areopagos er en kunnskapsorganisasjon for de som er opptatt av bøker, tv-serier og annen kultur. Og med en podkast som dette, kan folk lytte til innholdet hvor og når som helst. Det er ny måte for organisasjonen å være til stede i det offentlige rommet, forteller bokmann og arrangementsansvarlig i Areopagos, Arne Christian Konradsen.

Sammen med prestene Ingrid Nyhus og Maria Bjørdal diskuteres månedlig et aktuelt tema med utgangspunkt i fortrinnsvis bøker. 

– Teologi og religion er spennende innfallsvinkler til mye av kulturen og litteraturen vi omgir oss med. Religion og tro er jo en del av hverdagen til de fleste av oss, men av helt naturlige årsaker er det ikke en innfallsvinkel kulturjournalistikken er så fortrolig med. Der tror jeg vi kan fylle en nisje, og bidra med noe annerledes med Kulturmisjonen.

Finn podkasten 
Episodeoversikt
 
#13 Ingvar Ambjørnsen – «Ekko av en venn» - hele Norges Elling og litteratur om ensomhet

11. juli 2019

Ambjørnsen er tilbake med ny roman om Elling etter mer enn 20 års pause. Hvordan går det med den ensomme Elling på Facebook og med smarttelefon? Er ensomhet typisk norsk? Og blir det bra litteratur? 

I studio sitter Ingrid Nyhus og Arne Christian Konradsen

 

#12 Mikael Niemi – «Koke bjørn» Nordens største vekkelse blir bestselgende litteratur

20. juni 2019

Lars Levi Læstadius har blitt mordetterforsker i Niemis siste bok. Er dette krim eller en historisk roman om nordkalotten og livsvilkårene til menneskene nord for polarsirkelen på 1800-tallet, eller begge deler? Vi diskuterer læstadianervekkelsen, svovelprekener og botanikerprosten Læstadius.

I studio sitter Ingrid Nyhus og Arne Christian Konradsen

(Foto: Forlaget/Peter Knutson)

 

#11 Michel Houellebecqs «Serotonin» og kunsten å snakke om bøker man ikke har lest

6. mai 2019

Houellebecq er litteratur-Europas enfant terrible. Han engasjerer og provoserer, og blir av mange holdt for å være en slags forfatterprofet som fanger tidsånden mellom to permer i sine bøker. Nå er han ute med en ny bestselger som ender i en slags bønn til Gud.

I studio sitter Ingrid Nyhus, Maria Bjørdal (med spesiell gjest, Frans 10 mnd) og Arne Christian Konradsen 

(Foto: Flammarion/Philippe Matsas) 

#10 Herrens veier – fulle og utro prester på TV

4. april 2019

Andre sesong av «Herrens veier» har gått på NRK i vinter. Serien var en seersuksess i Danmark, nominert til en rekke priser og har nå blitt en internasjonal suksess med rettigheter solgt til 14 land . Men hvor realistisk er dramaet om Johannes Kroghs presteliv? Blir det bra TV å følge en prestefamilies mørke hemmeligheter om utroskap, rus, drap og psykiske problemer?

I studio sitter Ingrid Nyhus, Maria Bjørdal og Arne Christian Konradsen.

(Foto: Tine Harden/DR)

 

#9 Bonusepisode: Intervju med Dr. Rowan Williams

1. april 2019

Dr. Rowan Williams holdes av mange for å være verdens fremste nålevende teolog. En minibiografi må blant annet inneholde at han leder i dag Magdelene Collage ved Cambridge University, skriver en bok eller to i året, engasjert klimaaktivist og risksynser i den britiske offentligheten, har vært erkebiskop og øverste leder for Den anglikanske kirke med mer. Han var nylig i Sverige for å forelese om litteratur og Dostojevskij og Gud, der vi i Kulturmisjonen fikk treffe ham til et intervju.

(Foto: Johan Sandlund)

#8 Else Kåss Furuseth – «Else går til psykolog» terapi og komisk alvor

24. januar 2019

Else Kåss Furuseth er ubestridelig en av Norges morsomste mennesker, men hva skjer når en komiker går til psykolog for å diskutere selvmord, ensomhet og andre alvorstunge tema? Kulturmisjonen diskuterer en av jules bestselgere i 2018, samtaleboken «Else går til psykolog». 

I studio sitter Arne Christian Konradsen og Ingrid Nyhus.

#7b Kulturmisjonen julegaveutgave – bonusepisode

13. desember 2018

I anledning julegavehandel vil Kulturmisjonens redaksjon gjøre sitt beste for å hjelpe deg å finne de beste gavene å gi til de mest umulige mennesker. Dette er en bonusepisode om bøker, kultur og gaver. God jul!

#7a Per Petterson – «Menn i min situasjon», Arvid Jansen og Gud

13. desember 2018

Per Petterson er blant Norges mest anerkjente og oversatte skjønnlitterære forfattere. «Ut og stjæle hester» gjorde ham til et internasjonalt forfatternavn i verdensklassen. I hans siste bok møter vi igjen Pettersons alterego, Arvid Jansen. Kulturmisjonen diskuterer blant annet Gud og Arvid Jansen.

 

#6 Olaug Nilssen – «Tung tids tale», kjærlighet og virkelighetslitteratur

15. november 2018

Olaug Nilssen vant i 2017 Brageprisen for romanen om sin autistiske sønn Daniel. «Tung tids tale» turnerer nå hele Norge som teaterstykke og har blitt en av fjorårets bestselgende romaner med statsminister Erna Solberg som selverklært fan. Kulturmisjonen diskuterer kjærlighet, virkelighetslitteratur og Olaug Nilssen. 

#5 Jordan Peterson: «12 regler for livet»

11. oktober 2018

Jordan Peterson er psykologiprofessoren med millioner av følgere på Youtube og andre nye medieplattformer. Hans siste bok er nå kommet i norsk oversettelse, og den handler om intet mindre enn meninga med livet. Har Peterson funnet svaret? Dette og flere ting diskuterer vi i denne episoden av Kulturmisjonen. I studio sitter Arne Christian Konradsen og Ingrid Nyhus.

(Foto: Gyldendal/Adam Jacobs, Wikipedia)

#4 Edward St Aubyn – Patrick Melrose og arvesynd

6. september 2018

De fem bøkene om Patrick Melrose har nå blitt en miniserie med Benedict Cumberbatch i hovedrollen. Bøkene og TV-serien får anmelderne til å klappe i takt, og serien er nå nominert til flere priser. Patrick Melrose er kjent for sin drepende ironi, elegante stil og nådeløse avkledning av den britiske overklassen. Kulturmisjonen snakker om serien, bøkene og arvesynd i dagens episode. I studio sitter Arne Christian Konradsen og Ingrid Nyhus.

#3 Cathrine Knudsen – Den siste hjelperen

16. august 2018

Kulturmisjonen diskuterer nok en av bokanmeldernes favoritter av året. Knudsens forfatterskap sirkulerer rundt noen kjernetema, som hva som er et ekte eller autentisk liv, eller hva er et liv verdt, når stadig mer av det vi er og gjør kan erstattes med teknologi? Fortelleren i «Den siste hjelperen» blir også med i den «gudløse» sekten Englene som søker livsmening ved å hjelpe andre. I studio sitter Ingrid Nyhus, Maria Bjørdal Lervik og Arne Christian Konradsen.

(Foto: Pelikanen forlag/Anna-Julia Granberg)

 

#2 Johannes Anyuru – De kommer til å drukne i sine mødres tårer

12. juli 2018

Johannes Anyuru vant Augustpriset i 2017 for sin roman om hva som skjer når religiøst motiverte terrorhandlinger forandrer Sverige til en stat som behandler muslimer som annenrangsborgere. Boka er nå oversatt til norsk til strålende anmeldelser. Anyuru regnes av mange som en av Nordens fremste forfattere i sin generasjon. Kulturmisjonen diskuterer radikalisering, terroristenes islam og Anyurus nasjonalistiske fremtids-Sverige. I studio sitter Ingrid Nyhus, Maria Bjørdal Lervik og Arne Christian Konradsen

 

#1 Margaret Atwood – «The Handmaid’s Tale», om Gud i staten Gilead

14. juni 2018

Margaret Atwoods dystopiske roman fra 1985 er solgt i millionopplag. Boka er nå serialisert av Hulu og vinner et drøss av priser. Stadig flere norske seere har oppdaget serien og benker seg foran skjermen for å få med seg hvordan det går med Offred. Kulturmisjonen diskuterer Atwood og religion i Gilead. I studio sitter Ingrid Nyhus, Maria Bjørdal Lervik og Arne Christian Konradsen.

Gjør en forskjell

 

 

Bottom