Akademisk lunsj: Hva skal til for at en praktisk respons på en bibeltekst skal oppleves meningsfull?

Oslo, 9 nov 12:00 - 9 nov 13:00

Etter Kristus fyller ti år, og feirer med fem arrangementer i løpet av tre dager. Episode 2: Akademisk lunsj: Foredrag ved Eirik Soldal (med påfølgende samtale).

Eirik Soldal, pastor ved Bjølsen Misjonskirke, holder foredraget «Hva skal til for at en praktisk respons på en bibeltekst skal oppleves meningsfull?» Dette spørsmålet var utgangspunktet for mastergradsoppgaven han i vår fullførte, da han over noen uker fulgte en bibelgruppe som gjennomførte fire operatio divina-samlinger.

I etterkant av foredraget blir det en oppfølgende samtale med Eirik og Sr. Ingeborg Marie fra Lunden kloster. Ingeborg-Marie avla de evige klosterløftene for bare fire år siden. Lunden kloster er en del av dominikanerordenens kontemplative gren, som betyr et liv preget av stillhet og bønn. 

Meditasjon og lectio divina er en viktig del av livet på Lunden kloster, står det å lese på deres hjemmesider: «Hensikten er ikke å samle opp informasjon, men å bli kjent med en person og å trenge dypere inn i troens sannheter.»

For sju år siden, noen måneder etter at hun hadde avgitt sine midlertidige løfter, gjorde Dagbladet et portrettintervju med Ingeborg-Marie.

Mer om operatio divina:

«Vi kan ikke analysere og beregne oss fram til en forestilling om Kristus. Vi må stille oss overfor ham med hele vårt sinn åpent. Vi må blant annet altså øve oss i å se. For en hel del av oss betyr dette en fullstendig omlegging av vårt bibelstudium», skrev Edin Løvås i boken «Kanskje dette er veien?» fra 1950. Ikke lenge etter presenterte han «jesusmeditasjonen», der en alene eller i grupper leste og mediterte over en jesustekst, før en gikk over til bønn – med og uten ord. Likhetene til den mer enn 1000 år gamle lesemetoden «lectio divina» er påfallende – så store at vi mistenker unge Herr Løvås for å bare endret navne, for ikke å bli beskyldt for snikkatolisering i en tid som var alt annet enn økumenisk.

I Etter Kristus har videreutviklet dagens lectio divina – det vil si, vi har skrudd tiden 1000 år tilbake, og har lagt inn igjen et element som var en del av lectio divina i år 1050: «Hvordan kan vi praktisk repondere på teksten i tiden fremover». Og dermed var «operatio divina» født, en praksis vi gjennomfører hver måned i Sub Church, og som stadig flere menigheter er i ferd med å teste ut. Operatio divina er en jesusmeditasjon for vår tid.

I etterkant av foredraget vil det bli en ledet samtale med Soldal og sr. Ingeborg Marie ved Lunden kloster. 

Sted: Sub Church / Sub Scene, Rosenkrantzgate 17. Tid: 12.00–13.15Arrangører: Etter Kristus og Sub Church. 

Rosenkrantzgate 17

Gjør en forskjell

 

 

Bottom