Salig er tørsten, Stavanger

Stavanger, 20 okt 09:30 - 20 okt 16:30

Foredrag, seminarer og verksteder. 

Påmelding via checkin.no

Magasinet STREK og Stiftelsen Areopagos inviterer til en dag med seminarer og smakebiter av klassiske kristne praksiser som nærer troslivet.

Jan-Olav Henriksen holder hovedforedraget «Hvordan kan vi ha en klok helbredelsespraksis?»

Når man er syk lengter man etter å bli frisk igjen. Og behandlingstilbudene er mange, innenfor og utenfor skolemedisinen, innenfor og utenfor kirken. Forbønn for syke har alltid vært en kirkelig praksis, dessverre også med mange innslag av usunn praksis, senest dokumentert i VG sin artikkelserie, «Mirakelpredikantene».

Jan-Olav Henriksen er den begavede professoren som fikk varme hender i gave da han ble 50 år. «Bibelen kaller ikke helbredelser for mirakler, noe overnaturlig. De kalles undere, noe å undre seg over», sier Henriksen. Med personlig erfaring fra egen helbredelsespraksis, og med et reflekterende blikk på fenomenet, peker Jan-Olav Henriksen på en sentral kristen trospraksis som ikke må gå tapt.

Seminarer og verksteder

Bente Lundbak Phil: Den lyttende kirke, en innføring

PS: Seminaret går over to deler og du må være påmeldt begge for å delta.

Evnen til å lytte er en uunnværlig del av et godt liv. Å lytte er en gave til deg selv og dine omgivelser, og virkningen er ofte langt mer betydningsfull enn vi kanskje tror. Å lytte er en gave fra Gud. Når vi lytter, etterligner og tjener vi ham som alltid er til vår rådighet for å lytte til oss som han har skapt i sitt bilde. Få en smaksprøve på det redskapet vi bruker når vi trener opp lytteferdighetene. Verkstedet er dynamisk. Du vil bli gitt muligheten til å aktivt delta, men ikke mer enn du selv ønsker. 

Bente Lundbak Phil er daglig leder av Den Lyttende Kirke i Danmark. 

Bodil Sødal: Medvandring som gjensidig helbredelse

Mariahuset er et bofellesskap der mennesker med og uten synlige utviklingshemminger bor sammen, inspirert av L'Arche-fellesskapet i Frankrike, som ble startet av den katolske filosofen Jean Vanier i 1964. På Mariahuset kalles alle for medvandrere, også de med utviklingshemminger, for læringen går begge veier. «Mennesker med så store behov er en stor gave til fellesskapet», sier Bodil Sødal. «De blir døråpnere for andre, ved at de viser oss hvor stort et menneske kan være i sin sårbarhet.»

Bodil Sødal er kunstner og Mariahusets ansvarlige. Hun har bodd i huset siden oppstarten i 1975.

Marian Nygård: Hva skjedde med Adrian?

Fra Adrian var fem måneder gammel var han avhengig av å få mat på andre måter enn gjennom munnen. Livet ble levd i rullestol, med døgnkontinuerlig tilsyn, og inn og ut av helsevesenet. Tolv år gammel har Adrian 40 operasjonsarr på kroppen. Så en dag, etter å ha blitt bedt for, kan Adrian plutselig spise mat på egenhånd. Etter å ha vært syk hele livet kan han plutselig spise, løpe, gå på skolen og gjøre alt det andre barn gjør. 

Marian Nygård er Adrians mor. Hun er lærer på Acta bibelskole. I boken «Jeg har jo et godt liv» (Luther forlag), som er oversatt til flere språk, forteller hun historien om Adrian. 

Erik Aarmo: Operatio divina - fra bibeltekst til praksis

Lectio divina er bibellesemetoden som har blitt til og praktisert gjennom århundrer i klosterbevegelsen. Med sine fire etapper - lesingen, meditasjonen, bønnen og stillheten – dykker leseren ned og inn i teksten, og går i dialog med den og med Gud. For nesten 1000 år siden fantes det også en femte etappe: Operatio, handlingen, det å svare på Guds tiltale i teksten. Operatio divina er en metodikk som Etter Kristus har utviklet til bruk i små grupper, som en hjelp til å oversette bibelteksten til praksis her og nå.  

Erik Aarmo har 10 års erfaring med jesusdojo, og har tidligere jobbet i Etter Kristus. Han jobber i dag som lærer på Tryggheim ungdomsskole på Nærbø. 

Halvor Moxnes: Hvor skjer Jesus? En vandring i ord og bilder

Samme helg som det er Salig er tørsten er det i domkirken en fotoutstilling: «Hvor skjer Jesus?», som Halvor Moxnes og André Clemetsen står bak. Clemetsen har med sine fotoportretter forsøkt å fange essensen i diverse bibelsitater. Hva var det Jesus stod for? Hva var det han mente? Det er spørsmålene bak utstillingen. Halvor Moxnes tar deltagerne med på en vandring fra bilde til bilde.

Halvor Moxnes er  professor i teologi ved UiO. Han har gitt ut en rekke bøker, blant annet «Historien om Jesus» (Verbum 2017).

Program for dagen

09.30: Dørene åpner. Registrering
10.00: Intro og tidebønn

10.30: Hovedforedrag ved Jan-Olav Henriksen
11.10: Pause
11.30: Jan-Olav Henriksen i samtale med areopagosprest Tore Laugerud
12.10: Matpause

13.10: Seminarbolk 1
14.10: Pause
14.30: Seminarbolk 2
15.30: Pause
15.45: Nattverd og avslutning
16.30: Slutt

Pris

Vanlig: 400 kr
Student/Trygdet: 300 kr

Påmelding via checkin.no

St. Petri kirke

Bottom