Zhu ShuXia (mor) og Xu Wen, Bu Wei Ping (mor) og Wang Chang , Jin Yang og Wang Bai (mor) utenfor Home of Grace. Foto: Grethe Raddum

Tryggere foreldre

Skammer seg ikke lengre.

Mødrene og fedrene som kom inn i møterommet hos Nanjing YWCA (KFUK) for seks år siden, hadde en ting felles: Et voksent eller ungt barn med psykisk utviklingshemning. Som mange andre kinesiske foreldre i samme situasjon hadde de mange erfaringer med skam, utenforskap og tunge hverdager.

Endelig noen å snakke med

Nå hadde de endelig et sted å møtes og kunne snakke sammen med noen som forstod, noen som var i samme situasjon. De kunne dele erfaringer og lære av hverandre. Sammen med Nanjing YWCA ble de mer bevisste på familienes behov og rettigheter, og dette ble starten på noe som etter hvert ble et stort dagsenter-prosjekt i samarbeid med Areopagos, der Home of Grace er et senter til inspirasjon for hele storbyen.

250 personer har blitt med i foreldreforeningen 

Seks år senere har foreldreforeningen vokst til over 250 personer. De kaller seg «Home of Angels», Englehjemmet. Noen møtes fortsatt hos YWCA for å støtte hverandre, mens de fleste er med som deltagere i et aktivt chatteforum. Fire ganger i året arrangerer YWCA et foredrag eller en workshop der de får informasjon om hva staten gjør for barn som deres og hva de har lovet å gjøre. De lærer også hvordan de kan ta vare på sine barn så godt som mulig.

Tre mødre om hva som har skjedd:

Bu Wei Ping

Bu Wei Ping (t.v.) med dattera Wang Chang. (Foto: Grethe Raddum)

– Mannen min og jeg skammet oss da Wang Chang ble født med funksjonshemming, forteller Bu Wei Ping, som jobber som lærer. De gjorde alt for å hjelpe henne å utvikle seg, og lot henne delta i barnehage og skole sammen med funksjonsfriske barn til 4.klasse. Da ble det for krevende for Wang Chang og hun fikk plass på en spesialskole. Som 16-åring fikk hun plass på Home of Grace, som drives av Nanjing YWCA, og her har hun fått venner og blitt glad og aktiv.

– Vi skammer oss ikke over Wang Chang lenger. Vi er stolte av hva hun klarer og angrer ikke på at hun fikk gå på vanlig skole fra starten av. Men den største endringen etter at dattera vår begynte på Home of Grace har skjedd i oss foreldre.

 Zhu ShuXia

Zhu ShuXia (t.v.) med dattera Xu Wen. (Foto: Grethe Raddum)

– Da Xu Wen var ni år var hun en veldig sjenert jente, og hun sluttet etter hvert helt å snakke. Da hun kom til Home of Grace trodde alle at hun hadde autisme, forteller Zhu ShuXia. Hun er mor til Xu Wen på 17 år og jobber som lastebilsjåfør. 

– Men en gang hun var med på dagsenterets utflukt til landstedet deres, Truls’ Eco Garden, oppdaget plutselig en av lærerne noe svært overraskende. Jenta satt ved kaninburet og snakket med kaninen inni. Forsiktig ble han med i samtalen. Dette ble et vendepunkt for Xu Wen og oss. Kommunikasjonen med henne ble helt annerledes. Hun er fortsatt ei stille jente, men dattera vår gleder seg til dagene hun skal på Home of Grace og treffe venninna Wang Chang.

Wang Bai 

Wang Bai (t.h.) med sønnen Jin Yang. (Foto: Grethe Raddum)

– Sønnen min, Jin Yang, gikk på spesialskole til han var 16 år. Nå er han 18, sier moren Wang Bai. Hun og faren lette etter et dagsenter der han kunne få plass, og det finnes svært få dagsenter i Nanjing. Siden Wang Bai er kristen, ble hun ekstra glad da hun fant Home of Grace og sønnen fikk plass der.

– Jin Yang er glad hver eneste dag fordi han skal til Home of Grace. Han er med i bakegruppa som lager kaker to dager i uka. Han og jeg skulle ønske at Home of Grace kunne starte en vernet bedrift, gjerne et bakeri. 

Vil stå fram offentlig

De tre mødrene sier at de er villige til å stå offentlig fram i Kina og fortelle om sine erfaringer som mødre til barn med psykisk utviklingshemning. Areopagos og Nanjing YWCA jobber for å bedre folks kunnskap om intellektuell funksjonshemming og fjerne skammen mange føler rundt slike utfordringer. Så drømmen er at mødrene kan få med seg sine ektefeller og bli synlige på kinesisk TV.

Støtt arbeidet ved Home of Grace 

375 kroner dekker alle utgifter for en elev i en uke, 1500 kroner dekker en hel måned.

Bankkonto: 9053 05 22325

Vipps: 19875

Les mer om å gi en julegave til senteret her. 

Gjør en forskjell

 

 

Bottom