En lærer på dagsenteret lærer Yu Hanzhi å vanne grønnsaker. Foto: Home of Grace.

Yu Hanzhi har fått mer språk og verdighet

En gladhistorie fra Home of Grace.

En av de vanskeligste elevene

Yu Hanzhi er 18 år og elev på Home of Grace. Han har moderat utviklingshemning og fysisk handikap.  

– Da han først kom til Home of Grace var han en av de vanskeligste av elevene på grunn av hans mange adferdsmessige og kognitive hindringer, forteller Liu Xiyu som er prosjektleder for Home of Grace.

– Den gang klarte han nesten ikke å uttale noen ord riktig, han kunne bare uttrykke seg med lyder som «eh» og «ah». Han var ikke i stand til å gå stabilt eller bruke toalettet uten hjelp. Han klarte ikke å synke maten sin og han siklet konstant, forklarer hun videre.

Liu Xiyu – som overfor ikke-kinesere presenterer seg som «Susie» - forteller videre om Yu Hanzhi, at i klassen var det vanskelig for ham å være stille og å konsentrere seg. Det meste av tiden var han hyperaktiv - samtidig med at han ikke responderte når noen kalte på ham.

Yu Hanzhi viser frem prosjektet sitt med å samle brikker. Foto: Home of Grace.

Målrettet innsats for å forbedre evnen til å tale

– Det første vi tok tak i var å lære ham enkle ord for å hjelpe ham kommunisere. Vi begynte med enkle øvelser som «Zao Shang Hao», «godmorgen», hver dag når han kom til dagsenteret med mammaen sin og «Zai Jian», «ha det», hver dag før han gikk hjem. Lærerne stod klar i døren når han kom og når han skulle gå for å oppmuntre ham til å øve seg i å hilse, fortsetter Liu Xiyu.

– Vi tok i bruk mange andre metoder også for å forbedre uttalen hans.

Yu Hanzhi (tv.) og Zheng Xiao hjelper hverandre med å flytte et bord. Foto: Home of Grace.

Et gjennombrudd for Yu Hanzhi

– Etter seks måneder klarte han endelig å si «Hao», «okay» og å reagere når noen kallte på ham. I dag klarer Yu Hanzhi å kommunisere med oss med enkle ord som «Lao Shi Zao», «godmorgen lærer», «Zhi Dao», «skjønner», «He Tang», «spise suppe», osv., føyer Liu Xiyu til med et smil.

– Om morgenen når lærerne har opprop, svarer han «ja» når navnet hans blir sagt. Det virker nok som en simpel ting for barn, som ikke har utviklingshemning, men for Yu Hanzhi er det virkelig et gjennombrudd, forklarer Liu Xiyu alvorlig.

I dag er det slik, at tross det at uttalen hans fortsatt er sløret, er han fullt forståelig for familie og lærere som er vant til å snakke med ham.

Puslespill hjelper mot rastløshet

I forhold til Yu Hanzhis tendens til å være hyperaktiv, fortsetter Liu Xiyu:

– Vi oppmuntrer ham til å legge puslespill. Det hjelper ham til å vandre mindre rundt i og utenfor klasserommet og i tillegg liker han det veldig godt.

Yu Hanzhi liker veldig godt å legge puslespill. Foto: Home of Grace.

Det handler om verdighet

En annen viktig ting har vært å trene ham i å gå på toalettet:

– Det har vært utrolig viktig, fordi han tidligere tisset på seg både om dagen og om natten. For å forbedre situasjonen tok lærerne ham med ut på toalettet i hver pause. Hver gang han drakk noe, hjalp lærerne ham ut på toalettet etter en halv time. I tillegg assisterte hans mannlige klassekamerater med å lære ham å ta buksene på igjen etter å ha vært på do.

Nå klarer han seg med å gå på do bare en gang i timen. Noen ganger klarer han enda selv å signalere at det er tid å gå på toalettet.

– Det er blitt mye sjeldnere at han tisser på seg - og bare det har forbedret livet hans betydelig. Både hans lærere og familie er svært fornøyd med forbedringene i dagligdagen hans, avslutter Liu Xiyu.

Home of Grace FAKTA

  • Prosjektet drives av Nanjing YWCA – den lokale partneren til Areopagos.
  • Målet er å forbedre livene til unge og voksne med psykisk utviklingshemning i den kinesiske millionbyen Nanjing i Kina.
  • Prosjektet har fått godkjent tre nye år med økonomisk støtte fra Norad i perioden 2017-2019 etter gode resultater i 2012-2016.
  • Tross Norad-støtten er prosjektet avhengig av gaveinntekter: 
    I 2019 trengs 110 000 kroner.

Bottom