Forsiden>Artikler>Sannhet på spill
Silje Kvamme Bjørndal advarer mot det postfaktuelle samfunnet.
Silje Kvamme Bjørndal advarer mot det postfaktuelle samfunnet.

Sannhet på spill

– Først når vi søker sannheten der vi ikke forventet å finne den, kan vi bygge broer mellom fiendtlige motsetninger, skriver Silje Kvamme Bjørndal i en Vårt Land-kronikk.

Generalsekretær i Areopagos, Silje Kvamme Bjørndal, hevder i en kronikk publisert i avisen Vårt Land, at et samfunn som ikke bryr seg om hva som er sant, står i fare for å fryse fast i polariserte posisjoner. «Ikke bare i politikken,» sier teologen Kvamme Bjørndal, «men også mellom ulike livssynsgrupper».

Se en gang til

Hun viser til at Oxford Dictionaries for få år siden kåret «post-truth» til årets ord, og hun mener nettopp «post-sannhet» i økende grad beskriver den offentlige samtalen, og mener veien ut av villfarelsen og fram til sannhet går via respekt. «Hva jeg holder for sant avhenger av hva jeg ser. Begrepet «respekt» har latinsk opphav, og betyr «å se en gang til».

Spenningsfeltet

«Gjennom å utvide og utvikle vår dialogiske praksis kan det være mulig å nå frem til nye posisjoner,» skriver Kvamme Bjørndal. Den ferske generalsekretæren i dialogorganisasjonen Areopagos mener det er mye i feltet mellom liberal og konservativ, og mange ståsted mellom ytterkantene på høyre- og venstresiden: 

«De aller fleste av oss står i et spenningsfelt mellom vår egen kjente stammekultur og møtet med den andre og det som er fremmed for oss. Først når vi våger å søke sannheten der hvor vi ikke forventet å finne den, kan vi bygge broer mellom det som fremstod som fiendtlige motsetninger.»

Les hele kronikken på Vårt Lands nettsider.

FOTO:  Elisabeth Nord-Varhaug
Publisert 09.11.2020
Powered by Cornerstone