Forsiden>Artikler>Trening og tilbedelse i ett 
– Vi vil jobbe med pust og lære ulike tradisjonelle yoga-posisjoner som gir trening i styrke og bevegelighet, sier yogainstruktør Guro Birkeli.
– Vi vil jobbe med pust og lære ulike tradisjonelle yoga-posisjoner som gir trening i styrke og bevegelighet, sier yogainstruktør Guro Birkeli.

Trening og tilbedelse i ett 

Guro Birkeli instruerer Kristus-sentrert yoga, og har med denne praksisen startet en helt ny Areopagos-gruppe. 

– Jeg ønsker at folk skal få en meningsfull måte å integrere hele seg på i tilbedelse til Gud, sier Guro Birkeli. Hun er fersk yogainstruktør bosatt i Vennesla, og samarbeider med Areopagos om å drive en ny Areopagos-gruppe

– I Areopagos møter jeg en åpen holdning til hva tilbedelse kan være, forklarer Birkeli om samarbeidet. Hun er glad for å ha noen å stå til ansvar for med undervisningen sin når hun i mars starter et kurs med grunnleggende undervisning i yoga. 

Trening med meditasjon 

– Vi vil jobbe med pust og lære ulike tradisjonelle yoga-posisjoner som gir trening i styrke og bevegelighet. 

Birkeli forteller dessuten at hver time åpner og slutter med meditasjon. Hun kaller det å jordes.  

– Vi sitter på matta med beina i kors, kjenner på pusten mens vi lar det vi kommer fra og det vi skal etterpå ligge, forklarer Birkeli. Så langt ligner dette mye annen yoga.  

– Når vi har funnet roen leser jeg gjerne en kort bibeltekst, en bønn eller en salme og lar den henge litt, sier Birkeli når hun skal forklare Kristus-dimensjonen i denne treningen. 

– I avspenningen på slutten, leser jeg teksten om igjen og leder dem til å reflektere rundt følelser og tanker som kommer opp, uten at jeg definerer hva de skal føle og tenke. 

Dessuten har Birkeli invitert Areopagos-prest Stian Kilde Aarebrot til å undervise gruppen i det ignatiansk tilbakeblikket som en del av meditasjonen. 

En passende treningsform

Birkeli sin egen vei til yoga begynte med at hun lette etter en passende treningsform. 

– Men alt virket så hektisk. Enten skal man springe veldig fort eller konkurrere, og det passer meg dårlig. Da oppdaget jeg at yoga er en perfekt type trening for meg, forteller hun.  

Trening og tilbedelse i ett Privat

I gruppene der Birkeli deltok, gikk mantraet «Si til deg selv: Jeg er sterk!» stadig igjen. Birkeli valgte å heller be til Gud i disse seansene. 

– Det ga mening å henvende meg til noen andre, for jeg føler meg ikke alltid så sterk i meg selv, sier Birkeli. Disse refleksjonene ledet henne til organisasjonen Holy yoga og deres instruktør-kurs.  

Bredere nedslagsfelt med nett

Med pandemi og smittevernregler helt fra hun begynte å instruere, har Birkeli kun praktisert ved bruk av internett. Det vil si at kommunikasjonen skjer via skjerm fra hver sin stue.

– Det gir åpenbare muligheter, som at gruppen ikke bare er for folk i Vennesla – folk i hele landet melder seg på kurset i mars, sier Birkeli. Hun ser også åpenbare begrensninger med nettbasert kurs. 

– Hvis deltakerne gjør øvelsene feil, blir det vanskeligere for meg å se, og fellesskapet blir ikke det samme når vi ikke er i samme rom, forklarer hun. 

Kursets 10 plasser er snart fylt opp. Så langt har kun damer meldt seg på, men det er åpent også for menn. Hvis kurset går godt, ser Birkeli for seg å sette opp nye kurs framover.

Påmeldingen skjer via Facebook, og avgiften er 600 kroner med rabattmuligheter for studenter og blakke. Birkeli bruker zoom for å kommunisere med deltakerne, alle stiller med egen matte og komfortable klær. 

TEKST Margunn Krohn Sævre
Privat
Publisert 09.02.2021
Relevante saker
Nyheter
25.01.2024
Tidebønn, Nyheter
05.01.2024
Etter Kristus, Nyheter
24.03.2023
Powered by Cornerstone