Forsiden>Artikler>Ut av skallene
En dag vil Areopagos igjen samle folk. Her fra Salig er tørsten i Oslo i 2019.
En dag vil Areopagos igjen samle folk. Her fra Salig er tørsten i Oslo i 2019.
Årsrapport 2020

Ut av skallene

Smerten og savnet dette siste året vil gjøre jubelen desto større når vi skal ut av skallene våre og samles igjen i de små og store fellesskapene.

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.

(Karin Boye, «Ja visst gör det ont»)

Visst har det siste året gjort vondt. Vi har vært innestengt, vi har mistet våre kjære, vi har fryktet for viruset, vi har mistet kontakten med hverandre, vi har lært oss å holde avstand.

Søkere som sprenger grenser

Vinteren har vart altfor lenge, og våren lar vente på seg. Vaksinene skal frelse oss og sette oss fri igjen. Å, som vi gleder oss! Til å omfavne bestemor, synge salmene sammen, danse i ring, hviske hemmeligheter i øret til en venn. Vi gleder oss til sommerfestival, til tidebønn, til retreat, til kunstutstillinger og konserter.

Areopagos er et fellesskap av søkere som sprenger grenser.

Som lar lengselen etter sannhet og skjønnhet lede oss ut i nytt landskap. Vår grunnlegger Karl Ludvig Reichelt lot seg lede til ny innsikt i møte med Den andre. Men lik knopper som brister, kan det gjøre vondt å vokse ut av det harde skallet dannet av alle mine forestillinger og fordommer om Den andres annerledeshet.

Dialog er ikke for den som har kommet fram, men for den som har mot til å se etter sannheten der den lar seg finne. Dialog er ikke for den som har lukket sitt hjertes ører, men for den som orker å lytte med hele kroppen. Dialog er ikke for den som aldri bøyes, men for den som tør å la seg bære når det brister.

Vi har møttes på nye flater

Selv om 2020 var et år med redusert aktivitet for Areopagos, både i Norden og Asia, har vi vært i bevegelse. Vi har møttes på nye flater, og våre fellesskap har tatt nye former. Digitale messer og konferanser har nådd ut gjennom skjermen til flere enn dem som vanligvis ville funnet veien til lokalet. Volontørene våre har være kreative og fortalt om rørende møter med mennesker på bloggene sine og på skjerm-møter med oss her hjemme.

Det meste du kan lese om i årsrapporten fra 2020 skjedde før jeg satte meg i generalsekretærstolen til Areopagos. Da jeg begynte i november, var hjemmekontor den nye normalen og reising et anatema.

Derfor har jeg fortsatt til gode å møte mange av Areopagos’ medarbeidere og frivillige ansikt til ansikt. Iblant har denne avstanden gjort vondt denne vinteren.

Men så er det også smerten og savnet som vil gjøre jubelen desto større idet sommeren er her, og vi skal ut av skallene våre igjen.

Da skal vi igjen samles i de små og store fellesskapene, og kanskje oppdager vi at vinteren har manet frem nye farger og former vi ikke visste at vi hadde i oss og iblant oss.

Våg dialog

Til neste år feirer Areopagos 100-årsjubileum som bevegelse og organisasjon. Like lite som vår grunnlegger visste hva han kom til da han reiste ut på sitt oppdrag, like lite vet vi hva som ligger foran oss. Men rotfestet i det samme oppdraget skal vi skape nye rom for dialogen og erfaringen av noe større, av Den som alltid er større, ja, selve den tillit som gjenskaper verden hver eneste dag.

Måtte disse glimtene fra Areopagos sitt annerledes-år bidra til å gi deg visjon og mot: Våg lengsel, våg ferden, våg dialog!

Då, när det är värst och inget hjälper,
brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar,
glömmer att de skrämdes av det nya,
glömmer att de ängslades för färden
– känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
som skapar världen.

(Karin Boye, «Ja visst gör det ont»)

Generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal

Areopagos-året 2020

Ut i samfunnet

Ut av skallene

I en film fra dagsenteret forteller moren til eleven Wang Chang om hvordan livet deres har endret seg etter at datteren begynte på dagsenteret Home of Grace.

Les mer og se film her.

TFS søker ny direktør

Ut av skallene

Den forrige direktøren ved Tao Fong Shan Christian Centre, Dr. TONG Wing-Sze, gikk av i mars 2020.

Les mer.

Bygger bro over frykten 

Ut av skallene

– Vår unike mulighet til å bygge bro mellom Kina og vesten er ekstra viktig nå, sier lederen for kunst- og kultursenteret TCG Nordica i Kunming. 

Les mer.

Ny generalsekretær

Ut av skallene

– I tiden som kommer kan Areopagos bety enda mer for den offentlige samtalen. Det ser jeg fram til å få være en del av, sier Kvamme Bjørndal.

Les mer.

Kian Reme takket for seg

Ut av skallene

Kian Reme ledet Kirkelig dialogsenter i Stavanger i åtte år fram til pensjon i 2020. Da begynte nye daglige ledere både i Stavanger, og ved senteret i Bergen.

Les mer.

Min praksis

Ut av skallene

En ny idé våren 2020 var serien Min praksis. Der intervjuer Stian Kilde Aarebrot interessante mennesker over Zoom om en praksis som er viktig i deres religiøse liv. 

Se og hør samtalene her.

Er meditasjon skadelig?

Ut av skallene

En internasjonal studie dokumenterer at meditasjon kan ha negative bivirkninger. Prest Tore Laugerud analyserer studien med Areopagos-blikk.

Les mer.

– Tørst gjør meg nysgjerrig

Ut av skallene

Areopagos' gratismagasin har mer enn tidoblet tallet på abonnenter gjennom sine 10 første år.

Les mer.

Mange aktiviteter flyttet online

Ut av skallene

Smitteverntiltak gikk  også ut over mange av Areopagos’ aktiviteter i Danmark. Noen tok en ny form.

Les mer.

Lytter i fengsel

Ut av skallene

Den lyttende kirke startet i fjor et nytt tiltak med lyttetjeneste for innsatte og tidligere innsatte i København.

Les mer.

Talte om en helende tjeneste

Ut av skallene

Russ Parker har bred erfaring fra forsoningsarbeid. Han deltok som taler på en digital helhetskonferanse med Areopagos som medarrangør høsten 2020.

Les mer.

Når nye digitalt

Ut av skallene

Formen på samlingene til Bøn i Bevægelse har gjort 2020 til en utfordring. Men de har tilpasset samlingene til digitale former, og med det nådd nye mennesker.

Les mer.

Uforutstigbart for volontørene

Ut av skallene

2020 ble et omskifteligt år også for Areopagos’ volontører i Hongkong og Kina.

Les mer.

Se bloggene deres her.

 

 

TEKST Silje Kvamme Bjørndal
FOTO:  Tone Leksbø Walgermo
Publisert 05.05.2021
Powered by Cornerstone