Forsiden>Kalender>Tidebønn (med øvelse kl. 18.00)

Tidebønn (med øvelse kl. 18.00)

 

Legg dine gjøremål til side en stakket stund,
ta fri fra dine mange urolige tanker!
Kast dine bekymringer bak deg,
og utsett de slitsomme oppgaver som venter.
Gi litt av din tid til Gud, og hvil deg i ham.

 

Anselm av Cantebury

 

Areopagos lanserer snart appen «Tidebønn», basert på boken Tidebønner gjennom året (Luther forlag). 8.mars og 10. mai samles vi til økumeniske, tidebønnsamlinger i Trefoldighetskirken. For å gjøre folk tryggere på bønnene som skal synges, inviterer vi til øvelse en halvtime før selve samlingene.

 

Stadig flere oppdager kirkens tidebønnskatt. I en tid med preget av informasjonsflom og rotløshet, er tidebønnene en trospraksis der vi faller inn i en samtale som ble påbegynt titalls generasjoner før oss. Det var tidebønnene som var bakteppe for at Daniel ble kastet i løvehulen. Og det var fra tidebønnene Jesus hentet styrke på korset, da han ba bønner fra Salmenes bok. Tidebønnsamtalen har pågått siden da, og den skal aldri ta slutt. Samtalen pågår over hele verden og i det hinsidige, og den fører med seg fred – i oss og rundt oss. Ambrosius i det fjerde århundret sa at det å be salmene «roer ned sinnet, demper bekymringer, mildner sørgmodighetens byrde. Den er en kilde til sikkerhet om natten, en læremester om dagen, et skjold mot fryktsomhet, en feiring av hellighet, en visjon av sinnsro, pant på fred og samhold.»

 

Vi ønsker å tilgjengeliggjøre denne trospraksisen for langt flere – til bruk når mange er samlet, og når en befinner seg helt for seg selv. Derfor har vi brukt tid og ressurser både på appen «Tidebønn», og på komponering av nye, flerstemte, melodier til storsamlingene. Gjennom bønn og sansing – resitasjon av salmer, flerstemte antifoner, røkelse, stillhet og sakral estetikk – vekkes og møtes lengselen etter sannheten bakenfor tid og rom.

 

Mange av oss drives mot de store spørsmålene i livet ut fra det Areopagos’ grunnlegger, Karl Ludvig Reichelt, kalte en levende og dyp skjønnhetstrang: «De kjenner seg inderlig lenket sammen med hele kosmos.» Reichelt mente at Gud møter sånne som oss som «den store, kosmiske Kristus, hvis frelserverk strekker seg ut til hvert et støvfnugg», til hele skapelsen. En dag skal kaos forvandles til kosmos.

Powered by Cornerstone