Podkast/Kompleks messias eller messiaskompleks? Vi snakker om Dune-filmene (og litt bøkene)

Kompleks messias eller messiaskompleks? Vi snakker om Dune-filmene (og litt bøkene)

Episode 61

Sci-fi-klassikeren Dune har flere ganger blitt forsøkt filmatisert, med vekselende hell. Så har Denis Villeneuve endelig lykkes? Vi lover tomler både opp og ned. 

Dunes univers handler om økologi, ressursknapphet, urbefolkning mot storsamfunn, religion i en ny tid, lengselen etter en befrier og befrierens mulige skyggesider – «altså en blanding mellom Star Wars og Life of Brian». Er Paul Atreides messiasen alle venter på? Eller utnytter han bare de gamle profetiene?

Her er det mange teologi-paralleller: Har kirka gjort Jesus for mye til offer – til en som nærmest blir tvunget inn i forutbestemte handlinger? Eller vet Jesus nøyaktig hva han holder på med når han gjør det han gjør? Religion er et grunntema i Dune: Hva er et menneske? Hva er vår plass i helheten? Hva er meningen med alt? Og hva skjer med tro og religion når menneskeheten ekspanderer romlig og teknologisk?

Kompleks messias eller messiaskompleks? Vi snakker om Dune-filmene (og litt bøkene)


I studio sitter sykehusprest Maria Bjørdal, forlagssjef Arne Christian Konradsen, og prest og musiker Jo Hegle Sjøflot. Musikk: David Pollen / Doydank og David Pollen og Kjetil Jerve, også kjent som Everhaunt.

 

Hør episoden på Spotify her. 

Powered by Cornerstone