Forsiden>Kalender>Pilegrimsvandring til Nidaros
Pilegrimer på Dovrefjell.
Pilegrimer på Dovrefjell. Foto: David Tett/pilegrimsleden.no

Pilegrimsvandring til Nidaros

 — 
Bli med på en ukes vandring fra Dovrefjell til Nidarosdomen 28. august – 3. september 2023
Vandring til Nidaros: «Vi er del av en helhet»Foto:Inger Helen Olsen

Lyst til å vandre sammen med andre i vakre høstfarger på høyfjellet, i vennlig kulturlandskap og nå fram til Norges vakreste katedral i fotsporene til middelalderpilegrimene? 

I samarbeid med Nidaros bispedømmme og turoperatøren Vandringsglede arrangerer Areopagos en vandring spekket med natur- og kulturhistoriske opplevelser. Det vil også bli rom for stillhet, ettertanke og indre påfyll.

Påmeldingsfrist 1. august. 

Å erfare at våre liv er del av noe større

En pilegrimsvandring er både en ytre og indre vandring. Den inviterer til en erfaring av at våre liv er del av noe større: naturen, kulturen og historen.

Pilegrimspresten Einar Vegge og dialogpresten Ann Kristin van Zijp Nilsen vil bli med på hele turen. Underveis vil vandrerne få høre om kristen naturspiritualitet i dag og i middelalderen, ulike religioners og kulturers forhold til naturen, lokal kulturarv og kirkehistorie, pilegrimstradisjoner og poesi.

Hver dag blir det tid til stillhet, refleksjon og mulighet til å delta i korte morgen- og kveldsbønner, enkel naturmeditasjon og sanseøvelser. Det vil bli også anledning til å oppleve gudstjenester. Pilegrimsvandringen er åpen for alle uansett livssyn og religiøs bakgrunn


Vandringen dag for dag

Dag 1, mandag 28. august:
Transport Hjerkinn stasjon – Fokstuggu. Vandrin
g Fokstuggu – Furuhaugli 10 km ( ca. 2,5 timer)

Vandring til Nidaros: «Vi er del av en helhet»Fra DovreFoto:Inger Helen Olsen

Oppmøte på Hjerkinn stasjon etter ankomst med tog fra Oslo S (avgang 08.02) kl 12.27

eller ankomst med tog fra Trondheim (avgang 10.18) kl. 12.43.

Transport med bil eller minibuss fra Hjerkinn stasjon til Fokstuggu Fjellstue ca. 20 minutter. Ankomst Fokstuggu ca. kl. 13.15

Velkomstsamling med presentasjon av prester, deltakere og Fokstugu. Servering av et enkelt måltid, utdeling av pilegrimspass og kort utsending med velsignelse i det lille Gudshuset på Fokstugu, før vi begynner å vandre turens første strekning langs leden ca kl. 15.00.

Vandringen går i lett terreng og høyfjellsnatur med rik flora og fauna. Dovrefjell er moskusens og villreinens rike, og er vi heldige, får vi øye på noen av disse flotte dyrene.

Vel framme på Furuhaugli Turisthytter blir det stempling av pilegrimspass, middag, enkel kveldsbønn med tid til ettertanke og overnatting.


Dag 2, tirsdag 29. august:
Vandring Furuhaugli – Hjerkinn Fjellstue, 18 km (ca 5 timer)

Vandring til Nidaros: «Vi er del av en helhet»Fra DovreFoto:Inger Helen Olsen

Vi spiser en god frokost og smører matpakke før vandringen starter i retning Hjerkinn Fjellstue.
Vi følger leden på godt oppmerket sti gjennom flott kulturlandskap med spor av gamle setervanger og spiser matpakkelunsj underveis. Den siste etappen mot Hjerkinn går i litt variert terreng med utsikt mot Snøhetta.

Før middag og overnatting på Hjerkinn Fjellstue, besøker vi Eysteinkyrkja, og får stemplet pilegrimspassene. De gamle sagatekstene forteller at mens Sigurd Jordsalfar reiste til Jerusalem tidlig på 1100-tallet, bygde broren Eystein landet med sælehus og havneanlegg, Den moderne fjellkirka på Hjerkinn ble reist på 1900-tallet til minne om dette.


Dag 3, onsdag 30.august:
Transport Hjerkinn Fjellstue ­– Rennebu kirke. Vandring fra Voll – Segard Hoel, 16 km (ca 5 ,5 timer)

Etter en god frokost og matpakkesmøring, kjøres vi i ca. 2 timer nedover Drivdalen gjennom Oppdal sentrum og videre til Voll og  Rennebu kirke fra 1669. Her blir det guiding i kirka og et besøk i landhandelen Gammelbua med stempling i pass begge steder.

Vandringen fra Voll går vandring går først langs asfaltert vei, noen kilometer på sti og noen på grusvei i interessant og vakkert kulturlandskap. Vi passerer flere gårdstun og dyrket mark, og går gjennom det historiske gårdsbruket Jorlia, med vakker utsikt mot dalen. Det blir matpakkelunsj underveis og en tur innom stoppestedet Orangeriet, med mulighet til å kjøpe forfriskninger. Middag og overnatting i trønderlån og eldhus (enkel standard) på Segard Hoel, der vi får pilegrimspassene våre stemplet.


Dag 4, torsdag 31.august:
Transport Segard Hoel – Skaun. Vandring Skaun – Sundet Gård, 18 km (ca 5,5 timer)

Vandring til Nidaros: «Vi er del av en helhet»Fra Sundet gårdFoto:Heidi Pawlik Carlson

Etter frokost kjøres vi til Skaun kirke, der vi får se det eneste middelalder-antemensalet (bilder foran alterbordet) som er i bruk i opprinnelig kirke (alle andre står i museer). Etter stempling av pilegrimspass og en liten omvisning begynner dagens vandring mot Sundet gård.

De første kilometerne går langs asfaltert vei oppover mot Husaby gård, der Sigrid Undset satt og skrev deler av romanene om Kristin Lavransdatter. Dette er en av Einar Tambarskjelve sine gårder, han som ifølge Snorre skal ha vært Olav Tryggvasons berømte bueskytter. Turen videre har noe stigning med bratte bakker opp mot det høyeste punktet på dagens vandring. Deretter fortsetter leden ned mot fjorden i skogsterreng, som kan være litt myrlendt – men det ligger klopper (plank) på stien. Vi fortsetter gjennom vakkert kulturlandskap langs fjorden, før vi når Gaulosen – utløpet av elva Gaula – med et rikt vadefuglliv. For å komme over elveosen til Sundet gård, vil verten ro oss over, slik det er blitt gjort i generasjon etter generasjon. Gården er fra 1300-tallet og fikk ferjeplikt ved Magnus Lagabøtes lover i 1274. Her får vi også stemplet pilegrimspassene.

På Sundet Gård blir det middag og overnatting i et gammelt og koselig stabbur.


Dag 5, fredag 1. september:
Sundet gård – Nidaros, 20 km, ca 6 timer

Vandring til Nidaros: «Vi er del av en helhet»NidarosdomenFoto:Knut Arne Gjertsen

Etter frokost på gården med utsikt over Trondheimsfjorden, går vi siste etappe inn til Nidaros. Denne etappen starter med litt oppoverbakke i naturskjønne omgivelser. (Tips fra erfarne vandrere: å lytte til «Fields of Gold med Sting eller Eva Cassidy mens man skuer ut over de flotte gyldne åkrene). Det blir tid til gode pauser, refleksjon og matpakkelunsj underveis. Turen går gjennom variert kulturlandskap og fin natur før vi kommer opp til Lian, der det er spektakulær utsikt mot Trondheim. Leden fører nå nedover mot byen gjennom boligfelt, forbi Sverresborg folkemuseum og videre langs Nidelva. Framme ved målet og Nidaros domkirke blir vi møtt av pilegrimsverter ved Nidaros pilegrimsgård. De stempler passene våre siste gang og skriver ut pilegrimsdiplom til oss.

Nidarosdomen er Norges største kirke, bygd over graven til Olav den hellige. I flere århundrer var den det viktigste pilegrimsmålet i Nord-Europa.

Det blir innkvartering på Nidaros pilegrimsgård der frokost er inkludert. Middagen blir på et spisested i nærheten.


Dag 6, lørdag 2. september:
Trondheim

Vandring til Nidaros: «Vi er del av en helhet»Fra nattverd i NidarosdomenFoto:Areopagos' arkiv

Etter frokost denne dagen blir det mulighet til å være med på et seminar i Erkebispegården med tittel «Pilegrimsvandring som trospraksis». Mer informasjon om seminaret kommer senere.

Ellers blir det mulighet til å oppleve Trondheim slik man selv ønsker. Det blir felles middag på et trivelig spisested i byen og overnatting på Nidaros pilegrimsgård.

Klokka 18 blir det kort pilegrimsmesse med forbønn for enkeltmennesker og skaperverket i Nidarosdomen. Den forrettes av de to prestene på vandringen spesielt for gruppen, men er åpen for alle.


Dag 7, søndag 3. september:
Trondheim og hjemreise
Etter frokost går gruppen sammen på høymessen klokka 11 (den vanlige søndagsgudstjenesten) i Nidarosdomen som avslutning på turen. Avskjed og hjemreise.

Vi tar forbehold om endringer i programmet ved uforutsette hendelser.


Hvem passer vandringen for?

Vandring til Nidaros: «Vi er del av en helhet»Foto:Heidi Pawlik Carlson

Denne ruten krever at man kan gå på variert underlag (høyfjell, sti, grusvei, noe asfalt) og i kupert terreng. Det kan være fint å gå litt på forhånd, så man er i vanlig god form og kan bære en dagstursekk. Annen bagasje vil bli fraktet i bil mellom overnattingsstedene, som er enkle herberger langs pilegrimsleden. Det lønner seg å ha med både stabile (fjell-) sko og joggesko for å variere.
Ruten er dessverre ikke tilrettelagt for folk med funksjonsvariasjoner.

Vandringen er åpen for alle uansett alder, kjønn, legning, livssyns- eller kulturell bakgrunn.

 

Pris

Pris per person: kr 10.900

Prisen inkluderer

  • Overnatting: oppredde senger i flersengsrom eller dobbeltrom (der det er tilgjengelig) på overnattingssteder med varierende standard
  • Måltider: 6 x frokost, 1 x ferdamat, 5 x matpakkelunsj og 6 x middag
  • Bagasjetransport: mandag – fredag
  • Pilegrimspass
  • Bredt program med kulturelt og åndelig innhold
  • Erfarne turledere


Enkeltromstillegg (der enkeltrom finnes): kr 800  

Deltakerne må selv betale for reisen til Hjerkinn stasjon og hjem fra Trondheim.
Man bør ha reiseforsikring med tanke på eventuelle tap av gjenstander eller ulike uhell.

 

Påmelding

Vandring til Nidaros: «Vi er del av en helhet»Foto:Heidi Pawlik Carlson

Meld deg på ved å sende epost til post@vandringsglede.no
og oppgi navn, adressse, alder, telefonnummer, eventuelle matallergier og om du ønsker enkeltrom der det er mulig. Skriv gjerne litt din erfaring med å gå og om det noe vi kan prøve å ta hensyn til.

Begrenset plass
Maks antall deltakere: 16 personer (pga. kapasiteten ved overnattingsstedene)

Påmeldingen er bindende
Hvis avmelding skjer innen 20 dager før start, betaler du kr 500  i avmeldingsgebyr. Dersom avmelding skjer sendere enn 20 dager før start, gir vi ikke refusjon. Du får da faktura på hele beløpet.

Hvis årsaken til avmelding er sykdom, kan du søke om refusjon der du har reiseforsikring. Du må da kontakte din lege snarest mulig og be om legeerklæring, Den sender du til ditt forsikringsselskap sammen med kvitteringen på at du har betalt.

 

Betaling

Vandring til Nidaros: «Vi er del av en helhet»Foto:Heidi Pawlik Carlson

Du trenger ikke å betale hele summen med en gang. Du får faktura fra Vandringsglede på halve beløpet ved påmelding. Resten av beløpet betales på faktura nummer to, som har betalingsfrist 14 dager før vandringen.

 

Rabatt

Medlemmer i Areopagos får 200 kroner rabatt. Ikke medlem? Meld deg inn her.

 

Spørsmål

Hvis du har praktiske spørsmål, kan du ta kontakt med turoperatørene i Vandringsglede på epost eller telefon. 

 

 

Powered by Cornerstone