Forsiden>Artikler>Følgene av koronaviruset
NANJING, KINA: Dagsenteret Home of Grace for mennesker med psykisk utviklingshemming er vanligvis i full aktivitet med brukere, frivillige og stab.
NANJING, KINA: Dagsenteret Home of Grace for mennesker med psykisk utviklingshemming er vanligvis i full aktivitet med brukere, frivillige og stab.

Følgene av koronaviruset

Slik påvirket pandemien Areopagos sitt arbeid i Kina og Hongkong da den brøt ut. 

Før vi ante noe om hvordan koronapandemien skulle slå ut også skandinaviske land, var det våre asiatiske samarbeidspartnere vi konsentrerte oss om når det gjaldt å fortelle om følgene av dette viruset i mars 2020:

I Kina har Areopagos samarbeidet med Nanjing YWCA om et dagsenterprosjekt i Nanjing i flere år. 

– Staben på Nanjing YWCAs kontor har ikke kunnet være på kontoret etter kinesisk nyttår i februar. Alle de ansatte der jobber hjemmefra på grunn av myndighetenes smittervern-tiltak rundt Covid 19-viruset, forteller Hilda Kristine Hanssen, som er regionleder for Areoagos sitt arbeid i Asia.

Følgene av koronavirusetDagsenteret Home of Grace i Nanjing er også stengt som følge av kinesiske myndigheters kamp mot spredning av koronavirus.Ann Kristin van Zijp Nilsen

Dagsenteret Home of Grace for mennesker med psykisk utviklingshemming, som drives av Nanjing YWCA i samarbeid med Areopagos, var heller ikke åpent siden februarhøytiden. Nanjing er hovedstaden i den østlige Jiangsu-provinsen og ligger 600 km øst for Wuhan, der smitten oppstod. 

Ingen ansatte eller volontører i Kina og Hongkong ble smittet.

Kunst- og kultursenteret TCG Nordica i Kunming, en annen Areopagos-partner, er også sterkt påvirket av viruset.

– Siden senteret regnes som «offentlig rom», har det også vært nødt til å holde stengt etter kinesisk nyttår. Ledelsen har ennå ikke fått noen beskjed fra myndighetene om når de kan gjenåpne.

Følgene av koronavirusetKunst- og kultursenteret i Kunming (i etasjen over Uncle Yang) må holde stengt for å hindre spredning av koronavirus.Ann Kristin van Zijp Nilsen

Areopagos har et par danske studenter der som går på det ettårige kinakurset tilknyttet kultursenteret, og hele kurset med svenske og kinesiske lærere flyttet undervisningen til Chiang Mai i Thailand for en måned siden, sier Hanssen.

Ingen av studentene har vært syke, men siden all offentlig transport i Kunming er stengt og man ikke fikk lov til å være mange samlet, var det ikke praktisk mulig å gjennomføre kurset i Kina. Kunming er provinshovedstad i Yunnan i Sør-Kina, og byen ligger bare to timers flyreise fra Bangkok. 
– Jeg er glad for, at lærerne har funnet muligheter for å gi studentene gode opplevelser, sier regionlederen. 

– Nå er smittetallene på full fart tilbake i Kina, og kinakurset planlegger å reise tilbake til Kina i løpet av en uke. 

Areopagos har i tillegg en seniorvolontør i Kunming, som også var i Thailand en måneds tid. Hun returnerte til Kina forrige uke og sitter nå i karantene. Hun er ikke syk, og det er heller ikke mistanke om sykdom, men alle som har vært i utlandet blir bedt  om å være i hjemmekarantene i to uker. 

Følgene av koronavirusetUtsikt mot åsene i horisonten, der Tao Fong Shan ligger.Ann Kristin van Zijp Nilsen

– Også i Hongkong har våre partnere på Tao Fong Shan lagt ned alle aktiviteter i denne perioden, noe som gjør dagene svært stille for de danske volontørene på gjestehuset Ascension House og de norske seniorvolontørene. Men ingen av dem er syke eller i karantene. 

Som i Kina bruker hongkongerne nå munnbind når de må være ute blant folk. 

– Har Areopagos iverksatt noen spesielle tiltak i Kina eller Hongkong på grunn av virussituasjonen?
– Vi har ikke gjort noen andre tiltak enn å ha god kommunikasjon med og støtte partnerne våre ute i de valgene de gjør.  Så langt vi kjenner til, er ingen ansatte hos våre partnere smittet eller syke. Slik utviklingen går nå i Kina så venter vi mest på at ting kan komme tilbake til normalen, svarer regionlederen. Selv har hun avlyst en planlagt kinareise denne våren, der hun skulle ha møter med de ulike samarbeidspartnerne. 

OPPDATERING TORSDAG 19. MARS: 
Onsdag kom den norske seniorvolontøren i Kunming tilbake Norge, etter at norske borgere i utlandet er oppfordret til å reise hjem. Hun er symptomfri, men er som alle utenlandsreisende i to ukers hjemmekarantene. De danske kulturstudentene i samme by har også reist hjem til Danmark.

De unge voluntørene på Ascension House i Hongkong returnerer til Danmark om få dager. De norske seniorvolontørene i Hongkong har derimot blitt værende i byen, og deres opphold vurderes fortløpende. 

TEKST Ann Kristin van Zijp Nilsen
Ann Kristin van Zijp Nilsen
Publisert 10.03.2020
Relevante saker
Meditasjon, Nyheter
08.04.2024
Nyheter
25.01.2024
Tidebønn, Nyheter
05.01.2024
Powered by Cornerstone