Forsiden>Artikler>– Som en elv man flyter med i
Tidebønn: Tirsdagens samling i Trefoldighetskirken var den tredje i rekken. Neste samling blir tirsdag 23. august.
Tidebønn: Tirsdagens samling i Trefoldighetskirken var den tredje i rekken. Neste samling blir tirsdag 23. august.

– Som en elv man flyter med i

Tirsdag denne uken var det ny tidebønnsamling i Trefoldighetskirken i Oslo. Vi spurte noen av deltakerne om hvorfor de møtte opp.

Det er ikke røkelse på tidebønnsamlingen i Trefoldighetskirken denne kvelden. Dessverre, synes Tom André Håland (40).

Han har tatt med seg en salviekvast, ikke til bruk i kirken, men for å bruke på en stuekonsert hos en kamerat senere på kvelden.

Håland er ikke redd for å prøve ut nye ting, verken i livet generelt eller i det åndelige.

– Jeg er generelt veldig interessert i ulike trospraksiser, og liker å utforske hvilke skatter som finnes til hjelp for åndelig fordypning, både innenfor og utenfor den kristne kirkes tro, sier han. 

 
– Som en elv man flyter med iRøkelse: Tom André Håland (40) håper det blir røkelse på neste tidebønnsamling.

- Som en elv 

Håland er oppvokst som pinsevenn i en karismatisk trosmenighet, og det naturlige der var tungetale og frie bønner, til dels ganske høylytt og ekstatisk, slik han beskriver det. 

- Selv om det høylytte er lagt litt bak meg, opplever jeg fremdeles den bønnetradisjonen jeg vokste opp i som noe som har beriket mitt liv, og åpnet meg opp for et liv i ånden. Samtidig har jeg hatt en sterk dragning mot de skrevne, faste og liturgiske bønnene, de meditative og repetative og kontemplative bønnene. Det å hvile i lånte ord ved å be disse slitesterke bønnene som har blitt bedt i århundrer, er blitt til en velsignelse. Det oppleves som en elv man flyter med i, sier han.

Håland har i perioder praktisert tidebønn for seg selv, men nå søker han et felleskap å kunne be jevnlig med. 

-Jeg opplever at tidebønnen får sin sterkeste funksjon når den bes i nærværende felleskap, sier han.

 

- Lærer meg å be 

– Som en elv man flyter med iSakralt: Tom André Håland (40) og Oskar Nordbø (30) sitter på hver side av midtgangen, men er likevel en del av den samme pulsen i tidebønnen.

På den andre siden av midtgangen sitter Oskar Nordbø (30). Også han er ute etter fellesskapet som samlingene i Trefoldighetskirken tilbyr.

- Tidebønnen, særlig om jeg lever i en tidebønnsrytme, er en dør inn til den mer kontemplative bønnen. Den hjelper meg å stilne tankene, stille inn fokuset, senke pulsen og løfte blikket, sier Nordbø.

Det er tredje gang han er på tidebønnsamling, men han har også erfaring med denne bønneformen fra tidligere.

-Tidebønnen lærer meg også å be. Salmenes språk er med på å transformere meg, det endrer min forståelse av hvem er jeg er, og hva mitt liv kan få lov til å handle om, sier han. 

- Selv synes jeg noen av salmene kan være vanskelige å synge med på. Hva med de salmene som handler om at Gud slår og straffer?

Han tenker.

- Det handler for meg om at hele verden er Guds virkelighet, og virkeligheten består av både godt og vondt. Og de vonde erfaringene kan være konsekvenser av valg vi tar.

Det kan oppleves som at Gud slår, selv om det like gjerne kan formuleres som at det simpelthen finnes konsekvenser av våre valg, og at virkeligheten vi er en del av er en konsekvens av Guds vesen.

Han fortsetter: 

-Slik sett er det ikke Gud som aktivt slår eller straffer oss, men snarere virkeligheten som bare er, og handler vi på tvers av den virkeligheten, så høster man det man sår, sier han.

– Som en elv man flyter med iBønnespråk: Oskar Nordbø (30) er glad i tidebønnene, som en hjelp til å leve kontemplativt.

- Salmene og Bibelen generelt byr på mange formuleringer man kanskje må bryte med hele livet. 

Samtidig, sier Nordbø, finnes det andre bibelsteder som snakker om at Gud i det lengste holder igjen konsekvensene av våre feiltrinn og kontinuerlig ber oss om å vende oss om, slik at ikke noe ondt skal ramme oss. 

- Jeg tenker også at Gud er et mysterium vi ikke kan låse inn i en boks. Og salmene og Bibelen generelt byr på mange formuleringer man kanskje må bryte med hele livet. Det er så klart greit å ikke synge med på alt, dersom det oppleves feil for en, sier han. 

 

Neste tidebønnsamling blir tirsdag 23. august kl. 19, med øvelse en halvtime i forveien. Enn så lenge kan man benytte av tidebønn-appen og praktisere hjemme eller med venner. Vi sees! 

 

– Som en elv man flyter med iTekst: Forsamlingen synger vekselvis mellom benkeradene fra tekster i heftet som Jo Hegle Sjøflot har utarbeidet.
 
TEKST Kristine Hovda
Publisert 12.05.2022
Powered by Cornerstone