Forsiden>Artikler>Når musikken heler 
– Jeg håper at folk kan glemme bekymringene omkring dem når jeg spiller. Ta en pause.
– Jeg håper at folk kan glemme bekymringene omkring dem når jeg spiller. Ta en pause.

Når musikken heler 

Zhang Yu kaller det en «gammeldags måte» å sørge på: å grave seg dypt ned i eldgamle dikt som beskriver en sorg som er den samme i dag som for tusener av år siden.

Allerede som femåring begynte Zhang Yu å lære å spille på GuZheng – en slags kinesisk harpe med 21 strenger.  

Det var klokt av hennes mor, mener hun i dag, selv om musikken ikke betød noe særlig for henne som barn.  

Det endret seg senere. 

– I min high school-tid hadde jeg en vanskelig periode. Da ønsket jeg for første gang virkelig selv å spille på mine instrumenter, og lytte til lyden av dem. 

Zhang Yu opplevde plutselig at musikken var kraftfull. Den gav henne ro og fred. Hun ønsket derfor å spille musikk for og med andre for å gi det videre. 

– Jeg håper at folk kan glemme alle bekymringene omkring dem. Ta en pause, og nyte. Reise til en annen verden og hvile seg litt.  

Fører mange sammen 

Kultursenteret TCG Nordica, som er Areopagos’ samarbeidspartner i Kunming i Kina, har i flere år vært plattform for Zhang Yus formidling av musikk. Her har hun undervist barn og unge, holdt konserter og samarbeidet med kunstnere fra nær og fjern.  

Gjennom TCG Nordica møtte Zhang Yu skandinaver, blant dem de som skulle bli hennes svigerforeldre. Det var i prosjektet World Church Music i Hongkong, hvor de spilte lovsanger og salmer fra hele verden.  

Når musikken heler Gjennom musikk og kunst kan Zhang Yu uttrykke det som kan være vanskelig å si direkte.Yu Wang

Selv om troen alltid har vært en naturlig del av livet, ble dette samarbeidet en øyeåpner for henne: 

– Jeg innså først da at folk over hele verden priser Gud sammen gjennom musikk. Derfor kan vi også møte hverandre gjennom salmer. 

Zhang Yu ble døpt som syvåring, samtidig som sin mor. Hun er full av tillit til Gud, og har aldri opplevd troen som noe tungt eller vanskelig. Derimot kan det noen ganger være vanskelig å få lov til å dele sin tro med andre i Kina. Gjennom musikk og kunst har hun kunnet uttrykke det som kan være vanskelig å si direkte.  

Mitt kinesiske savn 

Da hennes mor døde av kreft i 2019, rammet en uutholdelig sorg Zhang Yu. Igjen ble musikken og kunsten hennes redning. Noen over tusen år gamle dikt fra Tang-dynastiet har hatt særlig betydning for henne, især en linje fra diktet Farvelfest i Jinling:  

Kom, Jinlings unge,
for å sende mig afsted,
vi bliver hengende og drikker til vore hjerter er fornøjede.  

Zhang Yu giftet seg med sin danske mann i 2018, og bodde et par år i Kina før de flyttet til Danmark. 

Hun er glad for deres nye liv sammen, og føler seg takknemlig. Det vanskeligste med flyttingen har vært å leve borte fra familien. Når savnet er størst, bruker hun musikken som forløsning.  

– Jeg hadde mange følelser da jeg skulle si farvel til min familie og flytte til Danmark. Å synge diktet forsterker følelsene; virkelig trist, men vakkert på samme tid.  

I et annet dikt kan Zhang Yu gjenkjenne smerten i sin egen sorg over å miste mor. 

Tredive tusen fod,
vil mitt hvide hår gro,
for lige så lang er min smerte.
Der er efterårsfrost i det skinnende spejl 
– Hvorfra det kom, kender jeg neppe. 

Diktet får frem opplevelsen av å se seg selv i øynene i speilet og begynne å gråte. «Efterårsfrosten» her i diktet, er mine tårer.  

Zhang Yu har satt musikk til de to diktene, og siden flere andre, for å understøtte skjønnheten og hjelpe andre til å verdsette gammel kinesisk kultur.  

– Jeg gjorde det etter at min mor døde. Jeg savner henne veldig, og de diktene arbeider dypt i mitt hjerte. 

Zhang Yu kaller det selv en «gammeldags måte» å sørge på. Å grave seg dypt ned i eldgamle dikt, som beskriver en sorg som er den samme i dag som for tusener av år siden. Å få øye på skjønnheten i sorgen og i savnet. Hun forklarer hvordan hun nærmest opplevde å kommunisere med diktene:  

– Jeg bare leste diktene, og så kom melodien til meg. Det var en gave. 

Ønsker å undervise

Når musikken heler Zhang Yu ble kjent med sin danske mann gjennom musikalsk samarbeid med hans foreldre.Miriam Randi Larsen

Musikk og kunst er gaver i de vanskelige periodene i Zhang Yus liv, og har hjulpet til ro og heling.  

Nå drømmer hun om å undervise i musikk igjen i Danmark. For Zhang Yu er undervisning ikke bare å lære fra seg. Hun lærer også selv når hun spiller musikk med andre, og synes det er fantastisk når vi hjelper hverandre til å oppdage nye sider av livet, til å hele og til å forstå verden.  

– Hvis folk kan forstå komplekse ting gjennom simpel musikk, så er det vidunderlig. 

Les artikkelen i full lengde på dansk (ss 30-33).

Miriam Randi Larsen
Publisert 25.04.2022
Relevante saker
Inspirasjon, Tørst
22.11.2023
Inspirasjon, Tørst
30.08.2023
Inspirasjon, Tørst
11.05.2023
Powered by Cornerstone