Forsiden>Artikler>Bærekraftige rytmer som gir liv
FOTO: Johanne Kaardal
FOTO: Johanne Kaardal

Bærekraftige rytmer som gir liv

Å gi rom for ro i hverdagen skal ikke være en byrde. Det handler om å vandre i bærekraftige rytmer som gir liv. Å puste, leve og virke, sier Fredrik Krunenes.

Etter Kristus er et arbeid i Areopagos som oversetter Jesu livsvisdom til vår tid og konkrete praksiser.  

Tid til det som betyr noe

Mange kan nok kjenne seg igjen i lengselen etter mer tid. Tid til det som virkelig betyr noe for oss, midt i hverdagens hektiske rutiner. Etter Kristus har tatt tak i denne lengselen og arrangert samlinger som gir konkrete tips og erfaringer om hvordan vi kan skape mer meningsfull tid i vår daglige tilværelse, med digital avrusning og asfaltretreat. 

– Hverdagen har en tendens til å fylle seg opp med avtaler, og da er det utfordrende å prioritere tid til å være, tenke, kanskje kjede seg, sitte og puste dypt, forteller Elina Espeland.  

Den digitale verden tar stadig større plass i våre liv, på godt og vondt. Mange føler seg overveldet av det konstante digitale påfyllet som kan ta overhånd i hverdagen. Likevel er det vanskelig å ta grep for å redusere det digitale bruket.  

I seks uker deltok en gruppe mennesker i ulike eksperimenter med digital avrusning. Legge vekk smarttelefonen, praktisere enkelhet, tid til stillhet og sakte turer. Hensikten er å skape bevissthet rundt rollen den digitale verden spiller i hverdagen - og hvilken betydning det har.  

 

Aldri helt av, aldri helt på

Elina Espeland ble med på digital avrusning for å utfordre seg selv på tro i praksis. 

– Jeg merker jeg har mer tid i tomrommene i hverdagen, og da har jeg lettere for å be. Ha en samtale med Gud som bare går. Tenkingen min glir nå oftere over i bønn. Jeg har mer tid til å lytte. Å tørre å lytte, forteller hun.  

Bærekraftige rytmer som gir livFOTO: Sina Vestøl

 

Å omvende vaner

Digital avrusning er et strukturert program med utfordrende eksperimenter for hverdagen. Ved siste samling møttes deltakerne for å reflektere rundt sine erfaringer og dele hvilke vaner de ønsker å innføre i hverdagen sin videre.  

– Alt det som skjer digitalt tar mye tid, men også mye energi. Det er noe helt annet å slappe av og se ut i lufta eller gå seg en liten tur. Jeg har lært å omvende vanene. Ikke lenger instinktivt ta opp telefonen. Heller gjøre ting som tilfører livet mitt noe mer. Faktisk bruke tiden, forteller deltakeren Yngve om sitt utbytte av erfaringene. Han har opplevd en annen type hvile og at tiden blir mer verdifull.  

- Jeg har lært å omvende vanene mine.

 – Det er blitt mye lettere å la mobilen ligge. Noen av vanene har satt seg, andre ikke. Men jeg har fått mer tid til å bare tenke. Overskriftsordet er ro. Roen til å fokusere på Gud i hverdagen, forteller Elina om tiden fremover etter sin digitale avrusning.  

Andreas Nydal skriver i sin bok “Kakofonen” at han følte at Gud var fjern, men innså etterhvert at det var han selv som var fjern. Han mener at mobilens betydning for troslivet er undervurdert. Vi er aldri helt av og aldri helt på.  

– Jeg vet at Gud er like mye til stede når jeg har hvilepuls med bibelen i fanget, som når jeg løper for å rekke det jeg skal, men jeg tror ikke at jeg selv er like tilstede, forteller Elina.  

Hun fortsetter med å fortelle om at Guds stemme er blant mange andre som kjemper om oppmerksomheten vår. 

– Og jeg er derfor helt avhengig av å stoppe opp for å lytte til Han. Jeg hørte en gang noen som sa at man er nødt til å kjempe for det som virkelig betyr noe, og det kjenner jeg at er gjeldende for pausene, stillheten og tid med Gud. 

En av utfordringene deltakerne fikk var å gå sakte en lang tur, uten distraksjoner fra mobilen. For Elina var dette en fin erfaring.  

– Det gjør ting med hele kroppen.

Dette er en praksis Etter Kristus har testet ut flere ganger gjennom såkalte asfaltretreat, hvor flere har opplevd det som en verdifull tid. 

Bærekraftige rytmer som gir livFOTO: Sina Vestøl

 

Asfaltretreat - et glimt av Gud

Asfaltretreat er en måte å se et glimt av Gud eller godhet i folk, by og natur der vi bor og er. En slags bønnevandring, eller gåtur med hensikt. Å oppholde seg i ro og med oppmerksomhet gjennom byens travelhet.  

– Vi er oppdagelsesreisende til det stedet Gud har satt oss akkurat nå. Jesus kan møte oss gjennom asfalt, gatehjørner og de folkene som vandrer der hver dag, sier Ruth Burch Skree som leder asfaltretreatet.  

Deltakerne får en liste med konkrete tips før turen. Tips også du kan ta med deg til hverdagen om du ønsker å stoppe opp og få plass til mer ro i hverdagen: 

  • Be eller være stille for Gud 
  • Skrive ned tanker 
  • Skru av mobilen 
  • Smak, gjør, eller prøv noe nytt 
  • Dra på oppdagelsesferd  
  • Raste, ikke haste 
  • Gi rom for tilfeldigheter 

 

En del av et fellesskap

Bærekraftige rytmer som gir livBrit Hodne på asfaltretreatFOTO: Sina Vestøl

Etter turen samles deltakerne igjen for å reflektere rundt erfaringene sine. Å gå sakte en tur, uten mulighet for distraksjoner fra mobilen, og virkelig koble seg på omgivelsene var utfordrende og uvant for flere. Noen følte det ikke som noe mer enn en vanlig tur, men for flere var det en verdifull tid. En opplevelse av å få et annet blikk på omgivelsene. En større oppmerksomhet.  

  – Jeg føler meg som en del av et fellesskap på en annen måte, og skjønner mye bedre hva som faktisk er rundt meg av folk og steder og natur. Det slo meg skikkelig hardt. Hvordan min travelhet hindrer meg i å være koblet på byen og se alt rundt meg, forteller Brit Hodne.  

 

En ny type lengsel

Videre forteller Brit at asfaltretreatet åpnet opp en ny type lengsel i henne. 

– Jeg tror at særlig det å være ute med god tid, og ikke ha noe på ørene eller skjerm tilgjengelig, viser meg en lengsel som jeg ikke pleier å kjenne på til vanlig. En som handler om det å ikke skulle være travel og å tørre å koble seg på byen og folkene der. Og ikke minst å virkelig nyte sola og lufta og alt det fine man kan se.  

 

Stoppe opp  

Brit forteller i ettertid at hun bærer med seg erfaringer som hjelper henne med å skru ned tempoet og mengden inntrykk i hverdagen.  

– Ofte i det daglige føles det ikke som at jeg har kapasitet til å stoppe opp. At det vil kreve for mye av meg å gå sakte eller å slå av podkasten på ørene. Det er litt rart at jeg så ofte ikke helt tørr å tro på at det vil være godt.  

Bærekraftige rytmer som gir livFOTO: Sina Vestøl

 

Tid til det som betyr noe for deg

Du trenger ikke å innføre noe så radikalt som en digital avrusning eller dra på asfalt retreat for å endre vanene dine til noe som gir deg mer verdifull tid. Refleksjonene fra deltakerne viser at selv enkle grep og mindre omvendende vaner kan ha positiv innvirkning på hektiske hverdager. Å være bevisst på ens digitale vaner, sette av tid til seg selv, ta det med ro i gatene på vei til jobb. Gi plass til ro og tid som betyr noe for deg.  

 

Reportasjen kan også lese i Areopagos sitt magasin TØRST: Har du ikke abonnement? Få det her!

TEKST Sina Vestøl
Publisert 25.07.2024
Relevante saker
Etter Kristus, Trospraksis
Etter Kristus, Jesusdojo
Inspirasjon, Tørst
Inspirasjon, Tørst
Powered by Cornerstone