Forsiden>Artikler>Koble av - koble på
FOTO: Sina Vestøl
FOTO: Sina Vestøl

Koble av - koble på

Den digitale verden tar stadig mer plass i livet vårt, på godt og vondt. Mange føler seg overveldet av det konstante digitale påfyllet som tar overhånd i hverdagen. Trengs det noe så radikalt som en digital avrusning for å vende om vanene våre?

Jesusdojo: Digital avrusning gikk over en seks ukers periode, og ble ledet av Brit Hodne, Daniel Skjøtskift Johannessen, sammen med Fredrik Krunenes fra Etter Kristus.

Jesusdojo er et tidsavgrenset prosjekt, der man forplikter seg til hverandre for å utforske tro i praksis. Gjennom konkrete øvelser, refleksjon rundt praksiserfaring og teoretisk fordypning kan vi formes av Jesus. 

Dette har en gruppe gjort gjennom ulike eksperimenter i seks uker - en avrusning fra de digitale plattformer. Legge vekk smarttelefonen, enkelhet, stille tid, sakte turer. Seks uker med bevissthet over hvor stor del den digitale verden har i hverdagen, og hvilken betydning dette har. 

Aldri helt av og aldri helt på

“Vi trenger å koble oss på, både oss selv og hverandre. Vi trenger å samles om det vesentlige.” sier Brit Hodne under samlingen påkoblet/avkoblet. Hun refererer til Andreas Nydal sin bok Kakofonen, hvor han mener at smarttelefonen holder oss påkoblet når vi er fra hverandre, men avkoblet når vi er sammen. Vi er aldri helt av og aldri helt på, i en konstant tilstand av litt-virksomhet. Mobilens betydning for troslivet er undervurdert, mener Nydal. Han opplevde at Gud var fjern, men innså etter hvert at det var han selv som var fjern.

Legen Kaveh Rashidi mener vår digitale avhengighet faktisk gjør oss ulykkelig og at å redusere mobilbruken er “det viktigste eksperimentet du gjør for din egen helse”. Kanskje må vi koble av noe for å koble på det som faktisk betyr noe for oss? 

Koble av - koble påElina Espeland (23) ble med på digital avrusning for å utfordre seg selv på tro i praksis.Sina Vestøl

En positiv endring

Elina (23) og Yngve (28) var to av deltakerne på den digitale avrusningen. De har begge opplevd en positiv endring i hverdagen, på tross av utfordringer med å snu vanene sine. 

“Jeg har tenkt lenge at de digitale vanene mine ikke er helt sunne. Gjennom disse ukene har jeg lært masse om meg selv og mine vaner. Hvor dypt de digitale vanene faktisk sitter. Det har vært verdifullt.” forteller Yngve. 

“Det er mye lettere å la mobilen ligge. Noen av vanene har satt seg, andre ikke. Jeg har fått mer tid til å bare tenke.” sier Elina. 

Omvende vaner

Yngve forteller at han gjennom ukene med digital avrusning har kjent på en annen type hvile, og at tiden hans har blitt mer verdifull. 

"Alt det som skjer digitalt tar mye tid, men også mye energi. Det er noe helt annet å slappe av og se ut i lufta eller gå seg en liten tur. Jeg har lært å omvende vanene mine. Ikke lenger instinktivt ta opp telefonen. Heller gjøre ting som tilfører livet mitt noe mer. Faktisk bruke tiden.” 

Roen til å fokusere på Gud i hverdagen

“Jeg har reflektert mer rundt bibeltekster. Lest mer i bibelen. Det er nok en konsekvens av at jeg har mer tid.” forteller Yngve. 

Elina har opplevd det lignende: “Jeg merker jeg har mer tid, i tomrommene i hverdagen, og da har jeg lettere for å be. Ha en samtale med Gud som bare går. Tenkingen min glir nå oftere over i bønn. Jeg har mer tid til å lytte - å tørre å lytte.” 

“Overskriftordet er ro. Roen til å fokusere på Gud i hverdagen.”     

- Elina Espeland

Det gjør ting med hele kroppen

Eksperimentet med å gå sakte noen minutter hver dag, eller en lengre tur, var det som gjorde mest inntrykk på Elina. “Det gjør ting med hele kroppen”. Å tvinge seg selv til å gå sakte uten distraksjoner fra mobilen gjorde at Elina hadde fokuset og tiden til å se ting på en annen måte. Stoppe opp og tenke. 

Koble av - koble påDeltakerne opplevde forpliktelsen og fellesskapet som verdifullt for å nå målene sineSina Vestøl

Det er ikke størrelsen det faller på, men rytmen

Under siste samlingen går gruppen gjennom hva de ønsker å beholde av nye vaner i hverdagen. De siste seks ukene har vært intense, og forpliktelsene stopper her. Målet med avrusningen var ikke å legge smarttelefonen ned for godt, men å skape bevissthet over hva man bruker tid på i hverdagen. Noen vaner vil sette seg, andre ikke. 

“Det vi driver med her er jo motstrøms. Som å stå i en stri elv. Det er så inngrodd i meg og samfunnet, dette med digitale vaner. Håpet videre nå er at vi klarer å ta til oss hvert fall en liten ting videre i hverdagen. Det er ikke størrelsen det faller på, men rytmen. Finne noe som virker bærekraftig.” sier Daniel Skjøtskift Johannessen, en av lederne for jesusdojoen. 

Koble av - koble påFredrik Krunenes fra Etter KristusSina Vestøl

Bærekraftige rytmer som gir liv

Mange kan nok kjenne seg igjen i Paulus når han sier “Det jeg vil gjør jeg ikke, og det jeg avskyr, det gjør jeg” (Romerne 7:15). "Å gi rom til ro i hverdagen skal ikke være en byrde. Det handler om å vandre i bærekraftige rytmer som gir liv. Å puste, leve og virke." forteller Fredrik Krunenes.

 

 

 

 

Jesusdojo: digital avrusning var i regi av Etter Kristus, en del av Areopagos. Meld deg på nyhetsbrev for å følge med på fremtidige arrangementer. 

 

TEKST Sina Vestøl
Sina Vestøl
Publisert 20.11.2023
Relevante saker
Etter Kristus, Nyheter
24.03.2023
Etter Kristus, Nyheter
03.02.2023
Etter Kristus, Nyheter
15.11.2022
Etter Kristus, Inspirasjon
01.11.2022
Powered by Cornerstone