VISJONEN BAK TROSPRAKSISBIENNALEN
– Målet var å skape et flaggskip for trospraksis-universet vårt i Areopagos. Vi ville virkelig slå på stortromma og lage et opplegg over en helg med store og spennende foredragsholdere fra både Norge og utlandet, for å virkelig gjøre det verdt å ta turen - også for de som ikke bor i Oslo.
Ordet trospraksisbiennale kommer av at dette skal være et arrangement rundt ulike temaer innen trospraksis hvert andre år. Dette er en av Areopagos nye storsatsninger, og vil gjøres i samarbeid med menigheter fra forskjellige kirkesamfunn.
– Visjonen med trospraksisbiennalen er å skape et utstillingsvindu for kristen trospraksis. Målet er å inspirere, gi påfyll og forståelse for kristen trospraksis. Og at folk kan oppdage nye trospraksiser de kan ta med tilbake til der man bor, menigheten sin og hverdagslivet.
Et utstillingsvindu for kristen trospraksis
– Norge er et land hvor folk bor spredt og holder på mye for seg selv. Det er lett å føle seg frakoblet. Vi ønsker at trospraksisbiennalen skal være en plattform hvor folk kan koble seg på og bli en del av en større bevegelse og nettverk.
HVA ER INNHOLDET?
Trospraksisbiennalen består av ulike foredrag og seminarer om blant annet kroppens spiritualitet, sentrerende bønn, stillhet, og hva som skjer i hjernen når vi ber. I tillegg til ‘Salmer på pub’, som allerede er utsolgt. Se programmet her.
– Jeg kan jo slå et lite slag for mitt favoritt seminar - ‘Frans og dyrene’. Det er mye å hente og lære fra Frans av Assisi når det gjelder koblingen mellom kristen tro og et tettere forhold til naturen. Jeg tror dette kommer til å være spesielt viktig i årene fremover.
I tillegg skal Paula Gooder ha foredrag om kroppens spiritualitet. Det handler om hvordan ånd og spiritualitet først og fremst er kroppslige ting - ikke noe immaterielt. Det er pusten vår og kroppen vår. Det er koblingen til hele skaperverket.
Stian Kilde Aarebrot er ansvarlig for trospraksis i AreopagosSina Vestøl– Dette er noe jeg personlig har følt meg mer koblet på i det siste. Det å holde rundt et tre, stikke fingrene ned i jorda når man ber, snakke med dyrene - å komme nær naturen i min kristne praksis. En nærmere kobling mellom det materielle og det immaterielle.
Stian forteller videre at det er viktig å koble leken inn i trospraksis - ikke bare utføre og prate om åndelighet i et dypt gravalvor.
Det er mye luft og frihet i programmet slik at folk kan bruke helgen også med hverandre.
– Det er rom for uformelle samtaler og fellesskap som en del av pakka, som jeg håper og tror betyr mye for folk.
HVEM ER DENNE HELGEN FOR?
– Jeg tenker jo hovedsaklig at dette er for kristne som ønsker å gå dypere og lære nye ting om trospraksis - men også for alle nysgjerrige som ikke nødvendigvis identifiserer seg som kristne - for de som er på vandring og ønsker å smake på og teste ut.
Årets trospraksisbiennale har fått navnet Testing pågår. Dette forteller Stian er i forsøk på å ufarliggjøre både kristendom og trospraksis. Åpne opp for å teste ut - uten å måtte binde seg til å ta noen valg. Det skal være et lavterskel prøverom.
Stian understreker at Trospraksisbiennalen er for alle aldre, men at de har et tydelig ønske om å få grep på flere unge voksne og studenter.
– Jeg tror det er veldig mye bra her for den aldersgruppen. Jeg tenker at temaer som stillhet og sentrerende bønn, som får et stort fokus denne helgen, er viktig, spesielt for unge som ofte lever hektiske liv. Stillhet og ro er noe alle trenger og kan dra nytte av i hverdagen.
HVORFOR ER TROSPRAKSIS SÅ VIKTIG?
– Her er det mye jeg kunne sagt. Jeg har de siste årene, ikke minst i årene som leder i Etter Kristus, oppdaget mer og mer hvordan tankene mine formes av handlingene mine. At vi blir det vi gjør.
– Og da, satt litt på spissen, vil jeg si at min tro kanskje bygger mindre enn jeg trodde på prekener, bøker og undervisning - og kanskje mer på livet som kristen i praksis - som å gå i gudstjeneste, nattverd, knele og be. Altså i forsøket på å oversette Jesus til min hverdag. Denne tilnærmingen til kristen tro har vært livsforvandlende for meg.
Han forteller videre at i formidlingen av tro - for å få flere mennesker til å oppleve skattene i kristendommen - burde vi i større grad invitere inn til praksisene våre.
– Det trengs mer enn bare opplæring og teori. Folk trenger praksis som knagger - hvor vi kan hekte ordene og teorien på.
Folk trenger praksis som knagger - hvor vi kan hekte ordene og teorien på
Trospraksisbiennalen vil foregå over helgen 20.-22. oktober i Oslo.
Finn mer informasjon og kjøp av billetter her.
Meld deg på Areopagos sitt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert på det som skjer.