Forsiden>Artikler>The Banshees of Inisherin
The Banshees of Inisherin

The Banshees of Inisherin

Hva er det med det traurige og grå som samtidig kan være så vakkert at det får oss til å lengte? Det er imidlertid som regel lettere å se skjønnheten i andres sørgmodige og stusselige liv enn i vår egen hverdag.

KULTURANBEFALING av Ruth Burch Skree, leder for Etter Kristus i Areopagos. 

The Banshees of Inisherin er en underfundig film og et nydelig mesterverk satt på den fiktive øya Inisherin i Irland i 1923, og den golde øya er akkurat like storslått og vakker som den høres ut. Samtidig er det en stillstand på øya som gjør seg utslag på veldig forskjellige måter i de forskjellige karakterene. Stillstanden skaper en, etter hvert desperat, lengsel etter noe mer, og personene i filmen famler på hver sine måter med hva som virkelig har verdi og betydning i livet.  

Utgangspunktet er at hovedpersonen Pádraic opplever at hans beste kompis plutselig og ut av det blå ikke lenger vil ha noe med han å gjøre, og de bisarre irrgangene av hvordan denne "krangelen" utfolder seg er omdreiningspunktet for filmen. I lufta dirrer spørsmål som hva som egentlig skaper et stort menneske, og hvor langt folk er villige til å gå for å oppnå det de lengter etter. 

Filmens slutt skaper en undring som blir hengende ved meg. Jeg elsker at jeg dras inn i karakterer som ikke er enkle å bli kloke på, sammensatte som de er for både seg selv og sine mot- og medmennesker. Filmen lar oss virkelig få kjenne på noe av smerten det innebærer å følge drømmen, og ikke minst den tvingende nødvendigheten det iblant er å gjøre akkurat det.  

 

Kulturanbefalingen kan også leses i Areopagos sitt magasin TØRST. Har du ikke abonnement? Få det her!

TEKST Ruth Bruch Skree
Publisert 12.06.2024
Relevante saker
Etter Kristus, Tørst
25.04.2024
Inspirasjon, Tørst
22.11.2023
Inspirasjon, Tørst
30.08.2023
Inspirasjon, Tørst
11.05.2023
Powered by Cornerstone