Forsiden>Artikler>William Basinski - The disintegration loops
William Basinski - The disintegration loops

William Basinski - The disintegration loops

Vi er forskjellige; men den som evner å falle til ro i landskapet, kan erfare hvordan det som først fremsto som bakgrunn, trer frem.

KULTURANBEFALING av Jo Hegle Sjøflot, prest i Areopagos og musiker. 

Tenk deg at du sitter i en kinosal. På lerretet slår bølger mot en strand. Snart begynner din forventning å ligne utålmodighet. Når skal karakterene entre scenen? Etter en tid går det opp for deg at bølgene og stranden er karakterene. Godtar du dette? Vi er forskjellige; men den som evner å falle til ro i landskapet, kan erfare hvordan det som først fremsto som bakgrunn, trer frem. Noe nytt åpner seg.

Slik kan sjangeren ambient beskrives. Stemning settes før struktur. Atmosfære før melodi. Enkelhet og gjentagelser før kompleksitet og variasjon. Fungerer som bakgrunnsmusikk, men har overraskende mye å gi den som setter seg ned og gir den tid. Som med stranden og bølgene.

Ett av mine favorittalbum i denne sjangeren er William Basinskis The Disintegration Loops, utgitt i 2002-2003 på plateselskapet 2062. Den LA-baserte avant-garde-komponisten Basinski har brukt gamle analoge og delvis svekkede opptak av egen musikk som teksturer i en ny komposisjon. Jeg håper du tar deg tid til å drømme deg bort i denne Basinskis verden av lyd. Der finnes enkle, store linjer som lenge gjentas langsomt med nesten umerkelig variasjon. Som en skikkelse i et gåtefullt minne. Med sorgtunge skritt vandrer tonene der bølgene fra det ubevisste hav slår inn over det våkne livets strand.

 

William Basinski - The disintegration loopsJo Helge Sjøflot (prest i Areopagos og musiker)

 

Kulturanbefalingen kan også leses i Areopagos sitt magasin TØRST. Har du ikke abonnement? Få det her!

Publisert 12.06.2024
Relevante saker
Etter Kristus, Tørst
25.04.2024
Inspirasjon, Tørst
22.11.2023
Inspirasjon, Tørst
30.08.2023
Inspirasjon, Tørst
11.05.2023
Powered by Cornerstone