Forsiden>Artikler>Kristen meditasjon i tradisjonen fra John Main
Kristen meditasjon i tradisjonen fra John Main

Kristen meditasjon i tradisjonen fra John Main

Han lærte seg å meditere som britisk diplomat i Østen.

Siden ble John Main benediktinermunk og hadde en visjon om å få den kontemplative dimensjonen tilbake i vanlig kristen trospraksis.

«Meditasjon er enkel, å være enkel betyr å være seg selv. Det betyr å bevege seg utover selvbevissthet, selvanalyse og selvavvisning. Meditasjon er en universell åndelig praksis som leder oss inn i denne tilstanden av bønn, inn i Kristi bønn. Den bringer oss til taushet, stillhet og enkelhet gjennom et middel som selv er taust, stille og enkelt.» 

Laurence Freeman: Your Daily Practice.

MEDITERENDE MUNK
John Main (1926-1982) lærte å meditere av en hinduguru da han var utstasjonert som britisk diplomat i Østen på 1950-tallet. Guruen hadde stor respekt for Mains kristne tro og ga ham et mantra med kristen betydning. Da han kom tilbake til England, ble han benediktinermunk, men han fikk i starten ikke lov å praktisere meditasjonsformen han hadde lært i Østen. Først etter andre vatikankonsil på 1960-tallet begynte han igjen å meditere slik han hadde lært i Østen.  

REPETISJON
Metoden innebærer repetisjon av ett enkelt ord trofast og kjærlig gjennom hele meditasjonen. Den er i slekt med transcendental meditasjon og Acem, men har en kristen tydning. John Main gjenkjente denne måten å bringe sinnet til ro i hjertet på gjennom sin studie av læren til de første kristne munkene, ørkenfedrene, og av John Cassian (4. århundre etter Kristus). The Cloud of Unknowing, skrevet i England i det 14. århundre, står i den samme tradisjonen.

John Mains erfaringer inspirerte til dannelsen av World Community for Christian Meditation (WCCM), og hans arbeid blir drevet videre av pater Laurence Freeman, også en benediktinermunk. WCCM fortsetter John Mains visjon om å gjenopprette den kontemplative dimensjon som en normal del av kristnes liv. Visjonen hans innebærer også å engasjere seg i en felles plattform for meditasjon som deles med den sekulære verden og andre religioner.

WCCM har tre anbefalinger for meditasjonen: 
1) Å bruke ordet MARANATHA som meditasjonsord. Det er aramaisk for Kom Herre - eller Herren kommer - og er altså på det språket Jesus snakket. Nærmere kilden kommer vi ikke. Men det skal helst brukes som et ord uten assosiasjoner, som en lyd: MA RA på innpust, NA THA på utpust. 
2) Å sitte med det ordet 20 minutter hver morgen og kveld. 
3) Å regelmessig meditere i en gruppe. 

TEKST Arne Sand
FOTO:  Photo by Simon Migaj on Unsplash
Publisert 07.06.2019
Relevante saker
MeditasjonOslo
18.05.2022
Meditasjon
18.05.2022
Meditasjon
03.11.2020
Meditasjon
04.03.2020
Powered by Cornerstone