Forsiden>Artikler>Lesing som blir til handling 
Operatio divina hjelper den som leser Bibelen til å la tekstene prege livet.
Operatio divina hjelper den som leser Bibelen til å la tekstene prege livet.

Lesing som blir til handling 

– Dette er for alle som våger å bli formet av det de leser i Bibelen, sier Etter Kristus-leder Ruth Burch Skree om operatio divina-gruppene.

"Operatio divina er en metodikk som Etter Kristus har utviklet til bruk i små og store grupper, som en hjelp til å oversette bibelteksten til praksis her og nå,» står det på nettsiden deres. 

Én gang i måneden samles en gruppe på zoom til den potensielt livsforvandlende operatio divina (OD). 

OPERATIO DIVINA 

Metodikk for å oversette bibelteksten til praksis.   

Man leser en bibeltekst sammen, lever seg inn i tekstens handling hver for seg, er i dialog med teksten og Gud, før man sammen snakker om praktiske endringer i livet som en respons på tekstens budskap.   

Gruppen møtes én måned senere og forteller hverandre hvordan det har gått.

Dette er en videreutvikling av bibellesemetoden lectio divina som har blitt praktisert gjennom århundrer i kirker og klostre. Denne metoden har fire etapper - lesingen, meditasjonen, bønnen og stillheten.

Våger å bli formet 

En av høstens OD-grupper møtes fast i Oslo. Men selv om smittevernrestriksjoner nå tillater fellesskap å samles, holder Etter Kristus også på en digital gruppe, tilpasset den som ikke kan komme seg til Oslo sentrum rett som det er. Man kan bo hvor som helst, kriteriene er å snakke norsk og ha tilgang til internett.

Voksne i spredt alder kommer, og ifølge Ruth Burch Skree er OD er et enkelt og konkret opplegg som fungerer godt for mange ulike mennesker, fra rundt 14 år og oppover. 

 – Det er for deg som er interessert i å lese bibelfortellingene, la tekstene lese deg og så våger å bli formet av det du leser.

Burch Skree forklarer at man kan bli med på kun én samling og oppfølgingen måneden etter, eller fortsette så lenge gruppen eksisterer.   

– Det er både forpliktende og fleksibelt.  Og jo mer man investerer, jo mer får man igjen, tror hun.  

 – Tekstene blir et speil 

Burch Skree ser på OD som en vei til å oppdage og gjenoppdage Bibelen.  

 – Vi ønsker en berøring mellom tekstene og våre liv, så det kan bli til konkret handling, sier hun og utdyper:  

 – Vi har lett for å prøve å forstå teksten med hodene, men når vi mediterer og spør Jesus hva teksten betyr inn i mitt liv, vil teksten bli et speil.

Det som er gøy å se er at folks eksperimenter i operatio-delen er farget av deres liv i berøring med teksten.

At Jesus metter fem tusen betyr ikke at jeg skal mette fem tusen, men i fortellingen ser jeg etter setninger som kan brukes i mitt liv. 

Påmelding til operatio divina på zoom finner du på Facebook.

Mer om operatio divina:

Ingen skumlesing  

Etter Kristus forklarer bakgrunnen for OD slik:

«Bibellesemetoden Lectio divina har blitt praktisert gjennom århundrer i kirker og klostre og er en garantist mot skumlesing. Med sine fire etapper - lesingen, meditasjonen, bønnen og stillheten – dykker leseren ned og inn i teksten, og går i dialog med den og med Gud.  

Men hva skjer så, når teksten er lest og meditert over? Hvor tar vi det derfra?»  

Da kommer operatio-ordet inn, lansert av munken Hugo av St.Viktor-klosteret, som levde på 1100-tallet. Hos ham fantes det en stasjon kalt operatio, handlingen, det å svare på Guds tiltale i teksten.  

Oversetter til praksis  

«Operatio divina er en metodikk som Etter Kristus har utviklet til bruk i små og store grupper, som en hjelp til å oversette bibelteksten til praksis her og nå.   

Vi leser en bibeltekst sammen, lever oss inn i tekstens handling hver for oss, er i dialog med teksten og Gud, før vi sammen idémyldrer oss fram til mulige ting vi kan gjøre og/eller slutte å gjøre, som en respons på tekstens budskap til oss.   

Så møtes vi én måned senere og forteller hverandre hvordan det har gått.» 

TEKST Margunn Krohn Sævre
FOTO:  Ashton Bingham, Unsplash
Publisert 13.09.2021
Relevante saker
Etter Kristus, Inspirasjon
20.11.2023
Etter Kristus, Nyheter
24.03.2023
Etter Kristus, Nyheter
03.02.2023
Etter Kristus, Nyheter
15.11.2022
Powered by Cornerstone