Forsiden>Artikler>En annen vei til lykkelig
– Selv i et så mørkt tema, skinner håpets lys så tydelig mellom linjene, sier leder for neste jesusdojo, Linda Therese Utstøl om Laudato Si' av pave Frans.
– Selv i et så mørkt tema, skinner håpets lys så tydelig mellom linjene, sier leder for neste jesusdojo, Linda Therese Utstøl om Laudato Si' av pave Frans.

En annen vei til lykkelig

– Vi vil også ha et behagelig og lykkelig liv. Poenget er bare at det er en annen måte å gjøre det på, tror Linda Therese Utstøl, leder av ny jesusdojo.

JESUSDOJO
Guds verden – menneskets ansvar

  • Ledes av Linda Therese Utstøl og Johne Stødle.
  • Tirsdager, 1. mars. – 5.april.
  • kl. 18.30.–21.00 (med mulighet for å delta på kveldsmesse i kirka kl. 18.00 i forkant av samlingene.)
  • Holdes i menighetssalen i St. Hallvard kirke, Energhauggata 4.
  • Koster 400–700–1000 kr inkludert boka Laudato Si’ (betal det som passer ditt inntektsnivå) Påmelding her!

Etter Kristus inviterer til en ny jesusdojo der overforbruk og sløsing utfordres; «Guds verden – menneskets ansvar» er tittel. Dojoen ledes av forfatter Linda Therese Utstøl og kapellan i Holmlia menighet, Johne Stødle

For noen år siden deltok Utstøl på en jesusdojo om moderne slaveri. Hun skriver om dette i boken Veiarbeid

– Der ble jeg konfrontert med urettferdighet på en ny måte, og fikk inspirasjon til å gjøre noe med det. 

Ser på kristen samfunnssteori

Siden har Utstøl ønsket seg en del 2 av dojoen, med temaer som miljøproblematikk og bærekraft.  

– Da jeg leste Laudato Si' av pave Frans fikk jeg umiddelbart idéen om å lage en dojo rundt dette rundskrivet hvor paven ser de globale problemene vi står ovenfor i et kristent perspektiv. 

En annen vei til lykkeligLinda Therese Utstøl ønsket seg en jesusdojo om bærekraft og fant inspirasjon i teksten Laudate Si' av pave Frans.Heidi Furre

Utstøl beskriver det som en helhetlig oversikt som verken forkaster de sosiale eller åndelige utfordringene og årsakene.  

– Ofte kan også kristne bli lurt inn i en samtale i sekulært språk, hvor valget står mellom det sosialistiske eller det kapitalistiske. Men det er bare én av mange modeller av verden, mener Utstøl.  

Hun ønsker derfor å utforske kristen samfunnsteori litt nærmere, og finne ut hvordan det ser ut i praksis. Nettopp dojo-formen passer ifølge Utstøl til dette – i et støttende fellesskap som inspirerer. 

– Vi trenger et rom hvor vi kan øve oss på hvordan vi skal reagere på en slik krise og konfronteres med vår egen deltagelse i overforbruket. 

Mener sløsing ikke er så behagelig

– Hvordan kan dere nå inn med et budskap om nøysomhet når sløsing er så lett og behagelig for folk? 

– Er det så behagelig for folk? Det er nettopp det jeg tror det ikke er.

Det svarer Utstøl, og henviser spesielt til mennesker som lever tett på konsekvensene av sløsingen.  

– Men formålet for oss på denne dojoen er ganske likt som ellers; vi vil også ha et behagelig og lykkelig liv. Poenget er bare at jeg tror det er en annen måte å gjøre det på. 

– Invitasjonen til dojoen nevner «fattigdom som ideal» – hva mener dere med det? 

– I det ligger en nøkkel til hvordan vi kan endre vår tankegang. I stedet for å se for deg hvilke ting som kan gjøre deg litt mer lykkelig, hjelper det kanskje å skifte fokus fra å eie til å nyte.  

– Skrevet med kjærlighet

I tillegg til Utstøl og Stødle, vil Daniel Joachim Kleiven, Anja Bakken Riise, Alexander Golding og Søster Katarina Pajechel gjeste dojoen. 

– Fortell helt konkret hvordan en dojo-samling vil foregå.     

– De vil ha inspirerende foredrag og samtale i mindre grupper. Vi vil både ha fellespraksis utenom samlingene og man bestemmer seg også for individuelle praksiser, forteller Utstøl, og legger til at deltakerne  sammen skal lese Laudato Si’ – om omsorgen for vårt felles hjem av Pave Frans.  

– Det som inspirerte meg mest med å lese denne teksten, var en helhetlig måte å tenke på. Selv om den våger å gå inn på et så mørkt tema, så skinner håpets lys så tydelig mellom linjene.  

Det er en tekst skrevet med kjærlighet, som jeg tror kan inspirere andre til å gi denne kjærligheten videre, både til jorda vår og menneskene vi bor her sammen med. 

TEKST Margunn Krohn Sævre
Grant Richie, Unsplash
Publisert 22.02.2022
Relevante saker
Etter Kristus, Jesusdojo
20.11.2023
Etter Kristus, Nyheter
24.03.2023
Etter Kristus, Nyheter
03.02.2023
Etter Kristus, Nyheter
15.11.2022
Powered by Cornerstone