JESUSDOJO
Guds verden – menneskets ansvar
- Ledes av Linda Therese Utstøl og Johne Stødle.
- Tirsdager, 1. mars. – 5.april.
- kl. 18.30.–21.00 (med mulighet for å delta på kveldsmesse i kirka kl. 18.00 i forkant av samlingene.)
- Holdes i menighetssalen i St. Hallvard kirke, Energhauggata 4.
- Koster 400–700–1000 kr inkludert boka Laudato Si’ (betal det som passer ditt inntektsnivå) Påmelding her!
Etter Kristus inviterer til en ny jesusdojo der overforbruk og sløsing utfordres; «Guds verden – menneskets ansvar» er tittel. Dojoen ledes av forfatter Linda Therese Utstøl og kapellan i Holmlia menighet, Johne Stødle.
For noen år siden deltok Utstøl på en jesusdojo om moderne slaveri. Hun skriver om dette i boken Veiarbeid.
– Der ble jeg konfrontert med urettferdighet på en ny måte, og fikk inspirasjon til å gjøre noe med det.
Ser på kristen samfunnssteori
Siden har Utstøl ønsket seg en del 2 av dojoen, med temaer som miljøproblematikk og bærekraft.
– Da jeg leste Laudato Si' av pave Frans fikk jeg umiddelbart idéen om å lage en dojo rundt dette rundskrivet hvor paven ser de globale problemene vi står ovenfor i et kristent perspektiv.
Linda Therese Utstøl ønsket seg en jesusdojo om bærekraft og fant inspirasjon i teksten Laudate Si' av pave Frans.Heidi FurreUtstøl beskriver det som en helhetlig oversikt som verken forkaster de sosiale eller åndelige utfordringene og årsakene.
– Ofte kan også kristne bli lurt inn i en samtale i sekulært språk, hvor valget står mellom det sosialistiske eller det kapitalistiske. Men det er bare én av mange modeller av verden, mener Utstøl.
Hun ønsker derfor å utforske kristen samfunnsteori litt nærmere, og finne ut hvordan det ser ut i praksis. Nettopp dojo-formen passer ifølge Utstøl til dette – i et støttende fellesskap som inspirerer.
– Vi trenger et rom hvor vi kan øve oss på hvordan vi skal reagere på en slik krise og konfronteres med vår egen deltagelse i overforbruket.
Mener sløsing ikke er så behagelig
– Hvordan kan dere nå inn med et budskap om nøysomhet når sløsing er så lett og behagelig for folk?
– Er det så behagelig for folk? Det er nettopp det jeg tror det ikke er.
Det svarer Utstøl, og henviser spesielt til mennesker som lever tett på konsekvensene av sløsingen.
– Men formålet for oss på denne dojoen er ganske likt som ellers; vi vil også ha et behagelig og lykkelig liv. Poenget er bare at jeg tror det er en annen måte å gjøre det på.
– Invitasjonen til dojoen nevner «fattigdom som ideal» – hva mener dere med det?
– I det ligger en nøkkel til hvordan vi kan endre vår tankegang. I stedet for å se for deg hvilke ting som kan gjøre deg litt mer lykkelig, hjelper det kanskje å skifte fokus fra å eie til å nyte.
– Skrevet med kjærlighet
I tillegg til Utstøl og Stødle, vil Daniel Joachim Kleiven, Anja Bakken Riise, Alexander Golding og Søster Katarina Pajechel gjeste dojoen.
– Fortell helt konkret hvordan en dojo-samling vil foregå.
– De vil ha inspirerende foredrag og samtale i mindre grupper. Vi vil både ha fellespraksis utenom samlingene og man bestemmer seg også for individuelle praksiser, forteller Utstøl, og legger til at deltakerne sammen skal lese Laudato Si’ – om omsorgen for vårt felles hjem av Pave Frans.
– Det som inspirerte meg mest med å lese denne teksten, var en helhetlig måte å tenke på. Selv om den våger å gå inn på et så mørkt tema, så skinner håpets lys så tydelig mellom linjene.
Det er en tekst skrevet med kjærlighet, som jeg tror kan inspirere andre til å gi denne kjærligheten videre, både til jorda vår og menneskene vi bor her sammen med.