Forsiden>Artikler>En annen vei til lykkelig
– Selv i et så mørkt tema, skinner håpets lys så tydelig mellom linjene, sier leder for neste jesusdojo, Linda Therese Utstøl om Laudato Si' av pave Frans.
– Selv i et så mørkt tema, skinner håpets lys så tydelig mellom linjene, sier leder for neste jesusdojo, Linda Therese Utstøl om Laudato Si' av pave Frans.

En annen vei til lykkelig

– Vi vil også ha et behagelig og lykkelig liv. Poenget er bare at det er en annen måte å gjøre det på, tror Linda Therese Utstøl, leder av ny jesusdojo.

JESUSDOJO
Guds verden – menneskets ansvar

  • Ledes av Linda Therese Utstøl og Johne Stødle.
  • Tirsdager, 1. mars. – 5.april.
  • kl. 18.30.–21.00 (med mulighet for å delta på kveldsmesse i kirka kl. 18.00 i forkant av samlingene.)
  • Holdes i menighetssalen i St. Hallvard kirke, Energhauggata 4.
  • Koster 400–700–1000 kr inkludert boka Laudato Si’ (betal det som passer ditt inntektsnivå) Påmelding her!

Etter Kristus inviterer til en ny jesusdojo der overforbruk og sløsing utfordres; «Guds verden – menneskets ansvar» er tittel. Dojoen ledes av forfatter Linda Therese Utstøl og kapellan i Holmlia menighet, Johne Stødle

For noen år siden deltok Utstøl på en jesusdojo om moderne slaveri. Hun skriver om dette i boken Veiarbeid

– Der ble jeg konfrontert med urettferdighet på en ny måte, og fikk inspirasjon til å gjøre noe med det. 

Ser på kristen samfunnssteori

Siden har Utstøl ønsket seg en del 2 av dojoen, med temaer som miljøproblematikk og bærekraft.  

– Da jeg leste Laudato Si' av pave Frans fikk jeg umiddelbart idéen om å lage en dojo rundt dette rundskrivet hvor paven ser de globale problemene vi står ovenfor i et kristent perspektiv. 

En annen vei til lykkeligLinda Therese Utstøl ønsket seg en jesusdojo om bærekraft og fant inspirasjon i teksten Laudate Si' av pave Frans.FOTO: Heidi Furre

Utstøl beskriver det som en helhetlig oversikt som verken forkaster de sosiale eller åndelige utfordringene og årsakene.  

– Ofte kan også kristne bli lurt inn i en samtale i sekulært språk, hvor valget står mellom det sosialistiske eller det kapitalistiske. Men det er bare én av mange modeller av verden, mener Utstøl.  

Hun ønsker derfor å utforske kristen samfunnsteori litt nærmere, og finne ut hvordan det ser ut i praksis. Nettopp dojo-formen passer ifølge Utstøl til dette – i et støttende fellesskap som inspirerer. 

– Vi trenger et rom hvor vi kan øve oss på hvordan vi skal reagere på en slik krise og konfronteres med vår egen deltagelse i overforbruket. 

Mener sløsing ikke er så behagelig

– Hvordan kan dere nå inn med et budskap om nøysomhet når sløsing er så lett og behagelig for folk? 

– Er det så behagelig for folk? Det er nettopp det jeg tror det ikke er.

Det svarer Utstøl, og henviser spesielt til mennesker som lever tett på konsekvensene av sløsingen.  

– Men formålet for oss på denne dojoen er ganske likt som ellers; vi vil også ha et behagelig og lykkelig liv. Poenget er bare at jeg tror det er en annen måte å gjøre det på. 

– Invitasjonen til dojoen nevner «fattigdom som ideal» – hva mener dere med det? 

– I det ligger en nøkkel til hvordan vi kan endre vår tankegang. I stedet for å se for deg hvilke ting som kan gjøre deg litt mer lykkelig, hjelper det kanskje å skifte fokus fra å eie til å nyte.  

– Skrevet med kjærlighet

I tillegg til Utstøl og Stødle, vil Daniel Joachim Kleiven, Anja Bakken Riise, Alexander Golding og Søster Katarina Pajechel gjeste dojoen. 

– Fortell helt konkret hvordan en dojo-samling vil foregå.     

– De vil ha inspirerende foredrag og samtale i mindre grupper. Vi vil både ha fellespraksis utenom samlingene og man bestemmer seg også for individuelle praksiser, forteller Utstøl, og legger til at deltakerne  sammen skal lese Laudato Si’ – om omsorgen for vårt felles hjem av Pave Frans.  

– Det som inspirerte meg mest med å lese denne teksten, var en helhetlig måte å tenke på. Selv om den våger å gå inn på et så mørkt tema, så skinner håpets lys så tydelig mellom linjene.  

Det er en tekst skrevet med kjærlighet, som jeg tror kan inspirere andre til å gi denne kjærligheten videre, både til jorda vår og menneskene vi bor her sammen med. 

TEKST Margunn Krohn Sævre
FOTO:  Grant Richie, Unsplash
Publisert 22.02.2022
Relevante saker
Etter KristusNyheter
15.11.2022
Etter KristusInspirasjon
01.11.2022
AreopagosEtter KristusNyheter
01.10.2022
Etter KristusNyheter
06.09.2022
Powered by Cornerstone