Forsiden>Artikler>Forbindelsen til det uendelige
En besøkende på utstillingen «Red High Heels» betrakter et verk av Yang Hui.
En besøkende på utstillingen «Red High Heels» betrakter et verk av Yang Hui.

Forbindelsen til det uendelige

TCG Nordica er et sted for å skape og oppleve, og samtidig minne om at det overskridelige finnes rett ved, nemlig i alle mennesker.

TCG NORDICA

Kunst- og kultursenter i Kunming, Kina.

Areopagos er partner

Senteret inkluderer i dag kunstgalleri, scene og kafévirksomhet og legger til rette for møter mellom øst og vest.

«Vi reiste en gang katedralene. Ikke for å fange mennesker, men for å holde våre liv fast i overskridelsens gåter» skrev Stein Mehren.

Hva er så overskridelsens gåte? Vel, alt bak hverdagens fasade, spør du meg.

Det utrolige at vi eksisterer, det utrolige at vi lever evig via døden.

I det man går inn i en historisk katedral, dras tankene i mange retninger. Mot alt slitet byggingen må ha kostet, alle menneskene veggene har sett, de inntrykk en slik bygning må ha gjort på de som kom før.  

Et livslangt mysterium

Før teknologi og filmer gjorde at alt som er skapt av fantasi ble lett servert, før det moderne liv ble fylt av alt som får tiden til å forsvinne i en fart, mens vi glemmer at alt det overskridelige er like ved; å leve er et livslangt mysterium.

Håpets katedral, heter en ganske så nyreist, vakker og annerledes «katedral». Den ligger i Fredrikstad, er laget av avfall og bygget med lokale håndverkstradisjoner, gjennom 11 000 dugnadstimer (og andre timer), eid av Kirkens bymisjon, Dialogforum Østfold, Caritas, Norsk buddhistforbund, kirken i Fredrikstad og Borg bispedømme.      

Ved TCG Nordica prøver vi å bygge en slags tankens katedral.

Dog er veggene i kultursenteret hvite, høye og dekket med kunst, men det er ikke derfor jeg prøver å kalle det en katedral.  

Som et annerledes sted

Forbindelsen til det uendeligePublikum på en av TCG Nordica sine kunstutstillinger.Julia Guo

For mens det sementgrå bybildet glir forbi inn i horisonten med kilometervis av hotell, kontor, sykehus, leiligheter, restauranter, så langt øyet kan nå, så skal Nordica få karre seg fast innimellom som et helt annerledes sted.

Et sted for å skape og oppleve, og samtidig minne om at det overskridelige finnes rett ved, nemlig i alle mennesker.

For, fra alle mulige religiøse og sekulære vinkler og ståsted, vil de fleste kunne være enige om at vi alle har en sjel som ikke oppstod i et vakuum.  

Noen ganger kan en oppleve å gjenkjenne dette i hverandre via et slikt møtested. Gjennom kunst og det kreative stiller vi spørsmål om hva slags grunnstoff vi er laget av, og kan oppdage vår forbindelse til det uendelige. 

TEKST Hanne Line Mathisen
Julia Guo
Publisert 01.03.2022
Relevante saker
TFS, Asia, Tao Fong Shan
04.10.2023
Asia, Tao Fong Shan
02.05.2023
Asia, Tao Fong Shan
02.04.2023
Asia, Nyheter, Tao Fong Shan
02.12.2022
Powered by Cornerstone