Forsiden>Artikler>Sentrerende bønn i Sandnes
Stillhet: Marianne Børsheim (til venstre) setter mobilen på lydløs før den tjue minutter lange bønnestunden er i gang. Daglig leder på BådeOg-huset, Dagbjørg Straume, pynter med blomster.
Stillhet: Marianne Børsheim (til venstre) setter mobilen på lydløs før den tjue minutter lange bønnestunden er i gang. Daglig leder på BådeOg-huset, Dagbjørg Straume, pynter med blomster.

Sentrerende bønn i Sandnes

BådeOg-huset i Sandnes starter opp med sentrerende bønn i gatekapellet.
Sentrerende bønn i SandnesRosenterapeut: Marianne Børsheim ser mange likheter mellom arbeidet hun gjør som rosenterapeut og det som skjer i den sentrerende bønnen.

– Den sentrerende bønnen ligner på det jeg gjør i arbeidet som rosenterapeut. Det handler om å lande i kroppen, bortenfor tankene, sier Marianne Børsheim.

Rosenmetoden er en behandling som har som hovedmål å løse opp kroppslige spenninger for å frigjøre bakenforliggende følelser. Børsheim driver egen praksis på BådeOg-huset, og er også initiativtaker til samlingene i sentrerende bønn som skal foregå jevnlig utover høsten. Neste samling blir 23. mai. Samlingene ble til etter at prest i Areopagos, Tore Laugerud, holdt et seminar om denne praksisen. 

– Det handler om å lande i kroppen, bortenfor tankene.

Kapellet er allerede åpent hver dag fra 11 til 16, for de som ønsker å tenne et lys, skrive ned en bønn eller bare sitte i stillhet. Men det kan være vanskelig å finne stillheten inne i seg. Nå får de som vil, hjelp til å finne den stillheten, sammen med andre.

– Jeg hører fra folk som kommer hit at det er godt å kjenne på et fellesskap, sier Børsheim.

Hele livet, hele mennesket

Hun får et bekreftende nikk fra sin kollega, Dagbjørg Straume, som er daglig leder på BådeOg.

De feirer ti års jubileum i år, som et sted for hele mennesket. BådeOg driver kafé og utleie av konferanse- og festlokaler, er tilholdssted for ulike terapeuter, og har tilbud som sjelesorgsamtaler og gatekapell. Det er mange dører på BådeOg, og det er meningen. 

Et hus som rommer hele livet fra barnedåp til minnestund – et sted å hvile, bli sett og være en del av  flokken.

– Jeg tror vi må erkjenne at mange av menighetsfellesskapene våre kan oppleves litt for spesielt interesserte, sier Straume. 

Hun fortsetter: 

– For mange vil det føles fremmed å komme inn på en gudstjeneste. Noen har også negative erfaringer med tro og kristendom. Her inne er det veldig høyt under taket.

– Jeg tror vi må erkjenne at mange av menighetsfellesskapene våre kan oppleves litt for spesielt interesserte.

Sentrerende bønn i SandnesLeder: Dagbjørg Straume ved BådeOg-huset er opptatt av hele mennesket.

 

BådeOg har valgt navnet sitt fordi de som jobber der er veldig bevisste på at vi er sammensatte mennesker, og kropp og sjel er like viktig. Det gjør at Straume, som selv har erfaring med kristne fellesskap der det ofte handlet mye om å bli flere, ikke nødvendigvis er ute etter å overbevise folk om hva hun selv tror.

Virker uansett

Den sentrerende bønnen er sånn sett i tråd med Straumes filosofi –  i bønnen kommer man for å hvile, uten noe klart mål om hva som skal skje. Og på samme måte som i rosenterapien, virker den ordløse bønnen, selv om man ikke får det med seg med hodet.

– Jeg opplever at det har skjedd en endring i hvordan mange kristne tenker. Før har man kanskje gjort godt mot andre, med et mål om å frelse dem. I dag er fokuset mer på å gjøre godt, fordi det er godt i seg selv. Det synes jeg er fint, sier hun.

 

BådeOg-huset har en egen Facebook-gruppe for gatekapellet, den finner du her: https://www.facebook.com/groups/1192629624874382

 

 

Sentrerende bønn i SandnesBønn: I kapellet kan de som vil, skrive ned tanker og bønner.

 

TEKST Kristine Hovda
Publisert 18.05.2022
Relevante saker
Meditasjon, Nyheter
Meditasjon, Sentrerende bønn, Fast arrangement
Meditasjon
Inspirasjon, Meditasjon
Powered by Cornerstone