Forsiden>Artikler>Testing pågår
Testing pågår

Testing pågår

Helgen 20.-22. oktober var over 200 mennesker samlet på Areopagos sin første Trospraksisbiennale - Testing pågår. Et utstillingsvindu for kristen trospraksis.

 

20.-22. oktober arrangerte vi vår første Trospraksisbiennale - Testing pågår, som skal gjentas hvert annet år. En helg ment for å inspirere og informere om ulike kristne trospraksiser på en variert og lavterskel måte. 

Det var en helg fylt av spennende foredrag og seminarer om ulike trospraksiser og refleksjoner. Et rom for å smake og teste ut kristen tro i praksis på en variert og lavterskel måte. 

Testing pågårStian Kilde Aarebrot, Areopagosprest og leder for Trospraksisbiennalen, ønsker velkommen til deltakerneSina Vestøl

“Jeg har lenge slått mangt et slag for en mer leken og utprøvende tilnærming til religiøs trospraksis. En tilnærming som strengt tatt ikke krever tro i det hele tatt. Alt som trengs er nysgjerrighet og en dragning mot troens mysterier.”

- Stian Kilde Aarebrot

Helgen inneholdt foredrag og seminarer om kontemplasjon, kropp og spiritualitet, sørsamiske trospraksiser, asfaltretreat, dialog som trospraksis, og mye mer. Cynthia Bourgeault og Paula Gooder var hovedforedragere som kom med ulike perspektiver på kristen trospraksis.

Testing pågårAnne-Grethe og Bierna Leine Bientie forteller om sørsamiske trospraksiserSina Vestøl

Kontemplasjon og sentrerende bønn

Cynthia Bourgeault er forfatter, prest og moderne mystiker. I 2021 kom hun inn på listen over de 100 mest innflytelsesrike åndelige personene i verden av magasinet Watkins Mind Body Spirits

Bourgeault ga en innføring i kontemplasjon som en måte å føre deg selv inn i en tilværelse som slipper tak i tankene. Hun forklarer kontemplasjon som en indre ro, som et hjelpemiddel både i hverdagen og i bønn. Kontemplasjon og meditasjon kan ofte anses som noe isolerende fra omverdenen, men Bourgeault mener det er verdifullt for handling fra et klart sinn - handlinger preget av upartiskhet og omsorg. 

Testing pågårGeneralsekretær Silje Kvamme Bjørndal og Cynthia Bourgeault i samtale om kontemplasjonSina Vestøl

Bourgeault hadde og et seminar om sentrerende bønn - å stilne innenfor Gud, bakenfor egne ord, tanker og følelser. Dette er en form for kristen meditasjon med lange røtter i kirkens historie. 

“Whenever you let a thought go, you are learning something about yourself and Jesus”

Les mer om Trospraksisbiennalen og Cynthia Bourgeault i Vårt Land

Kropp og spiritualitet

Paula Gooder er forfatter og teolog. Hun er lidenskapelig opptatt av å vekke folks bibelglede gjennom dyp formidling av bibelkunnskap på en tilgjengelig måte. 

Testing pågårPaula GooderSina Vestøl

Ordet spiritualitet er et ord som er vanskelig å definere. Det blir ofte forstått som en form for indre relasjon mellom ånd/sjel og Gud. Dette fører til at mange kun relaterer til Gud med sitt indre vesen og ikke med hele seg - sin kropp. Gooder har fordypet seg i Paulus’ brev hvor det kommer tydelig frem at han ser kroppen som god, og kobler materien til det åndelige, og ser på konsekvensene dette har for troslivet. Ånd, sjel og kropp er tre fysiske ting som henger sammen. 

Du kan høre mer om Paula Gooder sine tanker om “Ånd som noe fysisk” i vår podkast Og

Dialog som trospraksis 

Ann Jeanette Ekberg (ansvarlig for dialog i Areopagos) ledet en samtale med Ann Holmgren og Kristine Hovda fra podkasten OMG om dialog som trospraksis. OMG er en podkast om og med mennesker som har hatt sterke åndelige opplevelser - alt fra misjonsbarn, til hestehviskere, sjamaner og muslimske mystikere. I seminaret pratet de om dialog som et møte med mennesker, av alle livssyn, for å oppdage og gå dypere i egen relasjon til tro. Det kan være en måte å konkretisere noe man allerede tror på - å dele og lytte til åndelige erfaringer. Dialog kan altså være en trospraksis ved å møte Gud gjennom samtale.

Tredje sesong av podkasten OMG gis ut i samarbeid med Areopagos. Lytt til podkasten her

Asfaltretreat - en date med Gud

Testing pågårSina Vestøl

Ruth Burch Skree, leder av Etter Kristus i Areopagos, hadde asfaltretreat. Asfaltretreat er en gåtur med hensikt gjennom Oslos gater for å se Gud i folkene, ting og naturen der vi er. En måte å sette av en ‘date’ med Gud og roe ned fra hverdagens stress. Deltakerne kom tilbake fra deres gåtur med innflytelsesrike opplevelser hvor de fikk meditert over bønner, sett og vært en del av omgivelsene sine på en annen måte, og øvd seg på å ta det med ro. 

Brit Hodne var en av deltakerne på seminaret, som har vært med på asfaltretreat flere ganger tidligere. Hun opplever det som en praktisk måte å være med Gud. 

“Jeg følte meg som en del av et fellesskap på en annen måte, og skjønte mye bedre hva som faktisk var rundt meg”

- Brit Hodne

Kunst og musikk

Gjennom hele helgen var det utstilt kunstverk av Hildegard av Bingen rundt i Centralkirken - en rekke illuminasjoner med inspirerende fortolkninger av synene Hildegard fikk av Gud. 

I Munks tårn på Akershus Festning inviterte Broder Frimann til det han kalte en innstilling, framfor en utstilling, av verket “Enetale” laget spesielt for anledningen. Her kunne man møte verket med et åpent og fordomsfritt sinn, og hengi seg til stillheten i kontemplasjon. 

Lørdagskveld var det Salmer på pøbb - en moderne vri på salmesanger i et utradisjonelt rom på Revolver bar. Konserten ble utsolgt lang tid i forveien, så rommet var fullt av mennesker som sang med i god stemning. 

Testing pågårSalmer på pøbbSina Vestøl

Gudstjeneste

Helgen ble rundet av med gudstjeneste i Trefoldighetskirken. Den sørsamiske presten Bierna Leine Bientie ledet gudstjenesten sammen med Ann Kristin van Zijp Nilsen (prest i Areopagos). Bierna joiket innstiftelsen av nattverden og tilbød forbønn og velsignelse på sørsamisk.

Gudstjenesten inneholdt lovsang med trekkspill, og flere ulike trospraksiser man fikk tid til å teste ut, blant annet puste- og mumlebønn, bønnekranser, og salving. Gudstjenesten ble en fin avrunding på helgen hvor flere ulike kirkesamfunn var inkludert i gjennomføringen.

Testing pågårJo Hegle Sjøflot, Ann Kristin van Zijp Nilsen, Bierna Leine Biente, og Stian Kilde AarebrotTone Leksbø Walgermo

Areopagosprest Stian Kilde Aarebrot holdt tale om grensevandring og testing i trospraksis: “Areopagos oppmuntrer til grensevandring, enten det handler om møter med mennesker av en annen tro eller overbevisning, eller det dreier seg om å gå på oppdagelsesferd i eget indre landskap. Det kan handle om å utforske nye trospraksiser, eller å gå enda dypere i en praksis en har litt erfaring med fra før”. 

Et friskt pust

Sara Faugstadmo Berg (22 år) er pastor i Oslo Sentrum Baptistmenighet og ble medlem av Areopagos under Trospraksisbiennalen. Hun opplevde helgen som en sfære som var leken og lite fordømmende. Hun erfarte varierte måter vi kan møte mysteriet Jesus på, og hvordan han kan møte oss. Hun forteller:

“Det er mye verdidebatter i dagens samfunn, og vi fordømmer hverandre mye, så dette var et friskt pust. Det handlet ikke om å gi eller få noen fasitsvar, men å bli mer nysgjerrig og stille seg selv nye spørsmål”. 

- Sara Faugstadmo Berg

“I tillegg var det utrolig lærerikt. Det var trospraksiser og uttrykk jeg ikke hadde hørt om i mine vanlige kretser. Jeg fikk lyst til å søke Jesus på nye måter.” Hun trekker frem Paula Gooder sine foredrag og “Salmer på pøbb” som høydepunkt, og forteller at tilbedelse og kristendom ofte blir omtalt som noe litt statisk, men at det her ble pekt på noe hellig på en ny måte. 


"Vi er ordentlig berørt av det fellesskapet av søkere som denne helgen har vært sammen på Trospraksisbiennalen, for å teste ut og la seg inspirere av ulike trospraksiser. Det har opplevdes som et åpent rom, og vi håper deltakerne vil ta med seg praksiser og refleksjoner rundt troen som kan få vokse og bære frukter rundtom i landet fremover. Og vi gleder oss til å fortsette reisen sammen, når vi inviterer til Sommerfestivalen i 2024!"

- Silje Kvamme Bjørndal (generalsekretær i Areopagos) 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å følge med på fremtidige arrangementer her

Og følg oss på våre plattformer på Facebook og Instagram


 
 

 

 

TEKST Sina Vestøl
Publisert 26.10.2023
Powered by Cornerstone