Forsiden>Artikler>Bygger bro over frykten 
Kunstneren Zhu Jiuyang (i midten) er i samtale med kunstkritiker Luofei (nr 2 fra venstre) og kurator Wang Hong (nr 2 fra høyre). I samtalen deltar også kunstner og galleriarbeider Liu Hui (til venstre i bildet) og filmmaker Yaoqiang (helt til høyre).
Kunstneren Zhu Jiuyang (i midten) er i samtale med kunstkritiker Luofei (nr 2 fra venstre) og kurator Wang Hong (nr 2 fra høyre). I samtalen deltar også kunstner og galleriarbeider Liu Hui (til venstre i bildet) og filmmaker Yaoqiang (helt til høyre).

Bygger bro over frykten 

– Vår unike mulighet til å bygge bro mellom Kina og vesten er ekstra viktig nå, sier lederen for kunst- og kultursenteret TCG Nordica i Kunming. 

– Koronapandemien har tvunget folk til å stoppe opp og reflektere over livet sitt, ser Wu Yuerong i Kunming, Kina. Samtidig aner hun økt frykt og mistenksomhet blant folk, også i kineseres holdninger til vestlige og motsatt. 

Bygger bro over frykten Areopagos

TCG Nordica
et kunst- og kultursenter i Kunming i Kina, som støttes av Areopagos.

Senteret ble etablert for 20 år siden av nåværende leder, Wu Yuerong, og Anna Mellergård fra Sverige.

Som leder av det eldste internasjonale kunst- og kultursenteret i det sørlige Kina, snakker hun engasjert om senterets potensiale til å bygge broer over distansen skapt av mistenksomheten. 

– Vi har plikt til å gjøre noe, og la Kina og vesten få høre hverandres stemmer. Vi vil formidle kunst fra begge sider, for kunst har kraft til å nå menneskets sjel.

– Nå som verden er under den samme katastrofen, er det det viktig å stå opp og være sterke, sier Wu Yuerong. 

Møtes digitalt

Vanligvis har TCG Nordica besøk av kunstnere og studenter fra vesten på utveksling over kortere eller lengre perioder. Nå er alt dette satt på vent, men senteret ser for seg samtaler mellom og med kunstnere, undervisning og utstillinger i digital form.  

– Vi har allerede vært i dialog med kunstnere, og møter den samme iveren vi selv har til å skape noe. Nå må vi se på hvilke muligheter teknikken gir oss, sier Wu Yuerong og ser for seg at kunstnerne presenterer sin kunst og sine tanker direkte fra sitt eget atelier via digitale plattformer. 

Nyansatt

Mens digitale løsninger utformes, har senteret i full gang med lokale utøvere.

Bygger bro over frykten 

Flere konserter har vært avholdt, med musikeren Shang Yu, eller Sophia som hun også heter, som en viktig utøver og komponist. 

Ellers er en ny gallerimedarbeider på plass – Liu Hui er selv kunstner og skal stå for galleriets neste utstilling. Senteret har også gjort avtale med He Lebin, en vel ansett kunstner og professor og venn av TCG Nordica siden starten. Han skal være kurator for flere av galleriets kommende utstillinger. 

Blood garment 

Da TCG Nordica gjenåpnet i mai etter korona-nedstengingen, hadde de et tak på femten personer i galleriet om gangen. Siden har de kunnet øke til 50, og ved åpningen til galleriets nåværende utstilling, var hele 85 frivillige involvert i en performance åpningsdagen.

Bygger bro over frykten 

Denne utstillingen viser arbeider av Zhu Jiuyang, en viktig kunstner som er godt kjent med TCG Nordica. Navnet på utstillingen er Blood Garment og kunstneren ønsker å utfrodre til å se på fortiden for å forstå nåtiden. 

TEKST Margunn Krohn Sævre
TCG Nordica
Publisert 09.10.2020
Relevante saker
TFS, Asia, Tao Fong Shan
04.10.2023
Asia, Tao Fong Shan
02.05.2023
Asia, Tao Fong Shan
02.04.2023
Asia, Nyheter, Tao Fong Shan
02.12.2022
Powered by Cornerstone